Αμερικανο-Ολλανδική κοινοπραξία Comico Oil: Κατασκευή Νέου Διυλιστηρίου, Αγωγού στη Σερβία

Αμερικανο-Ολλανδική κοινοπραξία Comico Oil: Κατασκευή Νέου Διυλιστηρίου, Αγωγού στη Σερβία
Energia.gr
Τρι, 29 Σεπτεμβρίου 2009 - 11:14
Η σερβική εταιρεία Transnafta (www.transnafta.co.yu) και η αμερικανο-ολλανδική κοινοπραξία Comico Oil υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή διυλιστηρίου και αγωγού πετρελαίου στη Σερβία. Ο κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι το διυλιστήριο πετρελαίου, αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατασκευαστεί την επόμενη τριετία στο Smederevo, όπως είπε το μέλος του συμβουλίου της Comico Oil, Vencislav Ivanov, στους δημοσιογράφους.
Η σερβική εταιρεία Transnafta (www.transnafta.co.yu) και η αμερικανο-ολλανδική κοινοπραξία Comico Oil υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή διυλιστηρίου και αγωγού πετρελαίου στη Σερβία.
Ο κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι το διυλιστήριο πετρελαίου, αξίας 250 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατασκευαστεί την επόμενη τριετία στο Smederevo, όπως είπε το μέλος του συμβουλίου της Comico Oil, Vencislav Ivanov, στους δημοσιογράφους.

“Οι ευρωπαϊκές οδηγίες απαιτούν Euro-6 standard ντίζελ ως το 2014,” τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την επένδυση greenfield».
Ο αγωγός, στον οποίο οι δύο πλευρές θα επενδύσουν 15 εκατομμύρια ευρώ, θα έχει μήκος 34 χιλιόμετρα με ετήσια χωρητικότητα 3 εκατομμυρίων τόνων και θα εκτείνεται από το Pancevo ως το Smederevo, σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας.

Η συμφωνία υπόκειται σε έγκριση του συμβουλίου και από τις δύο πλευρές, όπως δήλωσε ο διευθυντής συμβουλίου της Transnafta, Bratislav Ceperkovic.

Η Comico Oil είναι μέρος της ολλανδικής Comico Overseas που ιδρύθηκε το 2006 από τρεις αμερικανικές εταιρείες – τη Basic Equipment, ενεργή στην αγορά κατασκευών και εξοπλισμού πετρελαιοβιομηχανίας, τη Brian Mary, που παρέχει χρηματοδότηση έργων και τη Global Gas, πετρελαϊκή.

Το 2001, η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε νομοθεσία που έδωσε στη σερβική πετρελαϊκή NIS, που ανήκει τώρα πλειοψηφικά στη ρωσική Gaspromneft, 10ετές μονοπώλιο στην επεξεργασία πετρελαίου.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Politika, η ρωσική εταιρεία προσπαθεί να επεκτείνει τη συμφωνία μονοπωλίου για άλλα δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρώσει η NIS τον εκσυγχρονισμό διυλιστηρίου πετρελαίου στο Pancevo.

Πηγή: Balkans.com