Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για συμμετοχή στην κατασκευή του ισχύος 2000 MW πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ. Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησής του με Διευθύνοντα Σύμβουλο της RWE Juergen Grossmann, η οποία είχε ως αντικείμενο το μέλλον του σταθμού, ο κ. Μπορίσωφ ανακοίνωσε ότι η γερμανική εταιρεία παραμένει σε συνομιλίες με την Σόφια για την χρηματοδότηση του προγράμματος
Η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για συμμετοχή στην κατασκευή του ισχύος 2000 MW πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσωφ.

Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της συνάντησής του με Διευθύνοντα Σύμβουλο της RWE Juergen Grossmann, η οποία είχε ως αντικείμενο το μέλλον του σταθμού, ο κ. Μπορίσωφ ανακοίνωσε ότι η γερμανική εταιρεία παραμένει σε συνομιλίες με την Σόφια για την χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από δημοσιεύματα τα οποία ήθελαν την RWEνα αποσύρεται από το πρόγραμμα κατασκευής λόγω αυξανόμενου κόστους. Μάλιστα, όπως, πρόσθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, «συζητήσαμε για το πώς θα βγούμε από το τέλμα στο οποίο μας έριξε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η RWE δεν εγκαταλείπει το πρόγραμμα, αισθάνονται υπεύθυνοι και αυτό είναι που ακόμη τους κρατά σε αυτό, μολονότι δεν θα πληρώσουν τις ζημιές σε περίπτωση που αποχωρήσουν».

«Δεν εγκαταλείπουν, αλλά λένε, όπως κι εμείς, “Πόσο θα κοστίσει;” », συμπλήρωσε.

Η προηγούμενη, σοσιαλιστική, κυβέρνηση της Βουλγαρίας επέλεξε την RWE, την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Γερμανίας, ως στρατηγικό εταίρο για το πρόγραμμα του Μπέλενε, στον Δούναβη, με μερίδιο 49%.

Το βουλγαρικό Δημόσιο σκοπεύει να μειώσει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα από 51% σε 20-30%, εξέλιξη που, παρ’ όλ’ αυτά, θα του επιτρέψει να κατέχει ποσοστό με δικαιώματα βέτο. Η κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας NEK της Βουλγαρίας κατέχει το πλειοψηφικό μερίδιο του σταθμού, ενώ έχει συνάψει συμφωνία με την ρωσική  Atomstroyexport για την ανέγερση των δύο αντιδραστήρων του, ισχύος 1000 MW έκαστος.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχίσει συνομιλίες με την ρωσική κυβέρνηση για δάνειο ύψους 3,8 δις ευρώ, προσφέροντας εγγυήσεις για την αποπληρωμή του.  Για τον σκοπό αυτό ανέθεσε στην γαλλική τράπεζα BNP Paribas SA, την σύναψη δανείου ύψους 250 εκατ. ευρώ με στόχο την χρηματοδότηση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, του οποίου το κόστος υπολογίζεται ανάμεσα στα 4 με 10 δις ευρώ. 

Ωστόσο, οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η NEK, λόγω πτώσης της ενεργειακής κατανάλωσης, την οδήγησαν στην παραβίαση των όρων του δανείου.

Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση του κόμματος GERB έχει αποσαφηνίσει ότι δεν προτίθεται να παράσχει καμία κρατική εγγύηση για δάνεια, αλλά αντίθετα θα αναλύσει και θα διερευνήσει διεξοδικά το πρόγραμμα του Μπέλενε, η τελική απόφαση για το οποίο, όπως έχει διακηρυχθεί, θα ληφθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.