Ο πρόεδρος της κρατικής επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων (DKEVR) στη Βουλγαρία, κ. Άνγκελ Σεμερντζίεφ δήλωσε ότι η χώρα του προσανατολίζεται στη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, η επιτροπή Ενέργειας από την πλευρά της, εκτιμά ότι στη χειρότερη περίπτωση οι αυξήσεις των τιμών θα κυμανθούν μεταξύ 10% και 15%, από τις αρχές του νέου χρόνου.
Ο πρόεδρος της κρατικής επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων (DKEVR) στη Βουλγαρία, κ. Άνγκελ Σεμερντζίεφ δήλωσε ότι η χώρα του προσανατολίζεται στη διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου στα σημερινά επίπεδα.

Ωστόσο, η επιτροπή Ενέργειας από την πλευρά της, εκτιμά ότι στη χειρότερη περίπτωση οι αυξήσεις των τιμών θα κυμανθούν μεταξύ 10% και 15%, από τις αρχές του νέου χρόνου.

Η δήλωση αυτή, έγινε μετά τη δημοσιοποίηση προβλέψεων της Bulgargaz, σύμφωνα με την οποία οι τιμές του φυσικού αερίου θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 24,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2010.
Ωστόσο, το φυσικό άλμα της τιμής του φυσικού αερίου δεν θα επηρεάσει τις τιμές για το αέριο οικιακής χρήσης, διότι τόσο η DKEVR όσο και η Bulgargaz θα εργαστούν για την εξεύρεση ενός τρόπου για να διατηρηθούν οι τιμές σταθερές, δήλωσε ο Σεμερντζίεφ.

Όσο αφορά τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης φυσικού αερίου τον Ιανουάριο, ο Σεμερντζίεφ επεσήμανε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει πάντα να είναι έτοιμοι να στραφούν σε εναλλακτικά καύσιμα. «Η DKEVR δεν θα επιτρέψει την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας μεγαλύτερη από 5% το 2010.

Η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου "Ruse - Giurgiu" και “Stara Zagora – Komotini” θα ξεκινήσει στο τέλος του 2009, ενώ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη χρηματοδότηση των σχεδίων, δήλωσε ο Σεμερντζίεφ. Ο αγωγός που συνδέει τη Βουλγαρία με την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία, διότι, από τεχνική άποψη, η Βουλγαρία μπορεί να παρέχει φυσικό αέριο στη Ρουμανία και όχι το αντίστροφο. Οι αγωγοί αυτοί θα καλύπτουν το 20 – 30% της κατανάλωσης στη Βουλγαρία.