Σε αντίθεση με την πολιτική κρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των πετρελαϊκών εταιρειών, που ακολούθησε κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τάσσεται υπέρ της μείωσης της συμμετοχής του κράτους στην οικονομία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε σε ομιλία του την Τρίτη σε τραπεζικό φόρουμ στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ώστε να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ύφεση
Σε αντίθεση με την πολιτική κρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα στον τομέα των πετρελαϊκών εταιρειών, που ακολούθησε κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο σημερινός πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τάσσεται υπέρ της μείωσης της συμμετοχής του κράτους στην οικονομία. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε σε ομιλία του την Τρίτη σε τραπεζικό φόρουμ στην Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ώστε να οδηγήσει τη χώρα έξω από την ύφεση.

Κάνοντας, μάλιστα, ένα βήμα πιο πέρα, ο κ. Πούτιν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης ακόμη και του τόσο κρίσιμου για την  ρωσική οικονομία τομέα της εμπορίας φυσικού αερίου, αν και, όπως διευκρίνισε, το μονοπώλιο της Gazpromόσον αφορά τις εξαγωγές θα διατηρηθεί, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Πούτιν έρχεται να συμπληρώσει πρόσφατες δηλώσεις υπουργών και οικονομικών συμβούλων της ρωσικής κυβέρνησης ότι δίνεται πλέον μεγαλύτερη προσοχή στις ανησυχίες των επενδυτών. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανή η έναρξη ενός νέου γύρου ιδιωτικοποιήσεων.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν εκφράστηκε με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά λόγια για τον ρόλο των ιδιωτικών επενδύσεων παραδεχόμενος ότι «αντιλαμβανόμαστε πόσο απατηλή είναι η τυφλή πίστη σε ένα παντοδύναμο κράτος, καθώς και η ελπίδα ότι η απόλυτη οικονομική παρέμβαση στο οικονομικό μείγμα μπορεί να διορθώσει τα πάντα και να βάλει τα πάντα στην σωστή τους θέση».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το ρωσικό κράτος, παρ’ ότι αύξησε το μερίδιο συμμετοχής του σε ρωσικές εταιρείες μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας κρίσης, δεν εκμεταλλεύτηκε την εξέλιξη αυτή για να τις ποδηγετήσει ούτε άσκησε περιορισμούς στην ελεύθερη μετατροπή του ρωσικού νομίσματος. Οι παραπάνω δηλώσεις Πούτιν έρχονται μία εβδομάδα μετά την συνάντηση εκπροσώπων της ρωσικής κυβέρνησης και εταιρειών της πετρελαιοβιομηχανίας, κατά την οποία προσφέρθηκε στις τελευταίες μεγαλύτερος ρόλος στον τομέα αυτό καθώς και νέες επενδυτικές ευκαιρίες.

Είναι φανερό ότι η έλλειψη κεφαλαίων σε παγκόσμιο επίπεδο ωθεί την ρωσική ηγεσία σε ανοίγματα προς ξένους επενδυτές και γενικά σε πιο φιλική συμπεριφορά προς την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ιδιαίτερα όσον αφορά την μεταστροφή του Ρώσου προέδρου, αξίζει κανείς να θυμηθεί το σαρωτικό κύμα κρατικοποιήσεων στην διάρκεια της δεύτερης πρωθυπουργίας του, κυρίως σε εταιρείες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων, το οποίο, όμως, πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο με υψηλές ενεργειακές τιμές και οικονομική άνοδο.