30 Δις Ευρώ οι Απαιτούμενες Ενεργειακές Επενδύσεις την Επόμενη Δεκαπενταετία στα Βαλκάνια

30 Δις Ευρώ οι Απαιτούμενες Ενεργειακές Επενδύσεις την Επόμενη Δεκαπενταετία στα Βαλκάνια
energia.gr
Πεμ, 1 Οκτωβρίου 2009 - 13:07
Γύρω στα 30 δις ευρώ σε επενδύσεις θα χρειαστούν τα Βαλκάνια εντός της προσεχούς δεκαπενταετίας ώστε να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 15 000 MW, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών
Γύρω στα 30 δις ευρώ σε επενδύσεις θα χρειαστούν τα Βαλκάνια εντός της προσεχούς δεκαπενταετίας ώστε να κατασκευάσουν εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 15 000 MW, οι οποίες είναι απαραίτητες για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Αυτό τόνισε εχθές Τρίτη, μεταξύ άλλων, σε στρογγυλή τράπεζα υπό την αιγίδα του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού κ. GeorgiMikov. Η συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της γειτονικής χώρας, βουλευτές και εκπρόσωποι δημόσιων οργανισμών, επικεντρώθηκε στο μέλλον του πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε.

Το κόστος κατασκευής του σταθμού, η οικονομική του σκοπιμότητα, η τιμή του ρεύματος που θα παράγει, αλλά και η ασφάλεια του προγράμματος εξετάστηκαν κατά την διάρκεια της συζήτησης. Ειδικότερα, ο κ. Mikov ανέλυσε το μέλλον του ενεργειακού ισοζυγίου της Βουλγαρίας, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο τμήμα της προσφοράς προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι και τις μονάδες συμπαραγωγής.

Παράλληλα, έδωσε μία λίστα με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα τεθούν εκτός λειτουργίας ως το 2015, όπως αυτές του Brikel, του BobovDol, της Βάρνας και άλλες, ενώ ανακοίνωσε ότι ως το 2020 θα έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδες όπως το Maritsa-Iztok 1, η υδροηλεκτρική μονάδα «Tsankov Kamak» και άλλες.

Στους υπολογισμούς του περιέλαβε και τα 2000 MWτου σταθμού του Μπέλενε, ενώ συμπλήρωσε ότι σήμερα η χώρα έχει εφεδρική ισχύ ύψους 1800 MW, η οποία θα διπλασιαστεί μετά την ολοκλήρωση του Μπέλενε. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μετά το 2013 η κατασκευή σταθμών συμβατικής τεχνολογίας θα είναι πολύ ακριβή, εξαιτίας των κανονισμών της Ε.Ε., με συνέπεια την μείωση του αριθμού τους.

Αποφασισμένη η  Βουλγαρική Κυβέρνηση να Μειώσει την Συμμετοχή της στο Μπέλενε

Στα πλαίσια της ίδιας στρογγυλής τράπεζας, ο Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού κ. Traikov επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι αποφασισμένη να μη χρηματοδοτήσει το 51% μεριδίου που σήμερα κατέχει στο πρόγραμμα του Μπέλενε, ενώ πρόκειται να καταλήξει σε νέο σχήμα χρηματοδότησης της κατασκευής του σταθμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται να προσληφθεί σύμβουλος για την κατάρτιση νέου επενδυτικού σχεδίου, οπότε στην  συνέχεια θα προκηρυχθεί οπωσδήποτε διαγωνισμός για την επιλογή νέου επενδυτή.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει τώρα δύο επιλογές: είτε την ανάθεση σε νέο σύμβουλο – η οποία θα αποτελούσε χρονοβόρο και δαπανηρή διαδικασία – είτε να χρησιμοποιήσει τους συμβούλους που είχε προσλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσον αφορά την πώληση τμήματος του πλειοψηφικού πακέτου που τώρα κατέχει η κυβέρνηση, ο κ. Traikov τόνισε πως θα διασφαλιστεί η προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης της RWE, που κατέχει το υπόλοιπο 49% του μετοχικού κεφαλαίου του Μπέλενε, ο κ Traikov τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή επανακαθορίζουμε την φόρμουλα της περαιτέρω συνεργασίας μας» μαζί με την γερμανική εταιρεία.