Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της Naftogaz να αποπληρώσει ως εχθές, 30 Σεπτεμβρίου, το ληξιπρόθεσμο ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. δολαρίων, ωστόσο εμφανίζεται όλο και πιο ενισχυμένο το ενδεχόμενο να πείσει τελικά τους κατόχους των τίτλων να αποδεχθούν αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε η εταιρεία να αποφύγει την στάση πληρωμών
Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες της Naftogaz να αποπληρώσει ως εχθές, 30 Σεπτεμβρίου, το ληξιπρόθεσμο ευρωομόλογο ύψους 500 εκατ. δολαρίων, ωστόσο εμφανίζεται όλο και πιο ενισχυμένο το ενδεχόμενο να πείσει τελικά τους κατόχους των τίτλων να αποδεχθούν αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε η εταιρεία να αποφύγει την στάση πληρωμών. Η έλλειψη ρευστότητας οδήγησε την περασμένη Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, την ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου στο να προτείνει την ανταλλαγή του ευρωομολόγου με νέα ομόλογα υπό κρατική εγγύηση με τόκο 9,5% και πενταετή ισχύ.

Ωστόσο, οι προοπτικές εμφανίζονται ενθαρρυντικές για την Naftogaz, καθώς εχθές ο ρωσικός επενδυτικός όμιλος Corlblow, ο οποίος μπλόκαρε ως τώρα την διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους, ανακοίνωσε ότι «μετά από ειλικρινείς συζητήσεις» με την ουκρανική εταιρεία αποσύρει τις αντιρρήσεις του.

Οι επενδυτές έχουν λάβει προθεσμία ως τις 19 Οκτωβρίου για την αποδοχή ή μη της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους της Naftogaz. Η επιτυχής έκβαση της διαδικασίας θα κρίνει εν πολλοίς την προσπάθεια της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου να αντεπεξέλθει στα βραχυπρόθεσμα χρέη της ύψους 1,7 δις δολαρίων.

Τα οικονομικά της εταιρείας έχουν εμφανίσει μεγάλη επιδείνωση τα τελευταία χρόνια, καθώς η Naftogaz πωλεί το φυσικό αέριο που εισάγει από την ρωσική Gazpromστα νοικοκυριά της Ουκρανίας σε τιμή χαμηλότερη από αυτήν που επικρατεί στην αγορά – κι αυτό, παρ’ όλο που ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός έχει αυξήσει απότομα τις τιμές εξαγωγής του προϊόντος.

Σε περίπτωση στάσης πληρωμών αυξάνεται ραγδαία το ενδεχόμενο επανάληψης της κρίσης του περασμένου Ιανουαρίου, η οποία οδήγησε σε διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ανατολική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. 

Όπως τόνιζαν, ωστόσο, εχθές Ουκρανοί αξιωματούχοι η Naftogaz επρόκειτο να καταβάλει 20 εκατ. δολάρια από τα 500 εκατ. του ευρωομολόγου, με σκοπό ακριβώς να δελεάσει τους επενδυτές να δεχθούν την μετατροπή του ληξιπρόθεσμου ομολόγου στο νέο πενταετές, το οποίο σε αντίθεση με το προηγούμενο, θα τελεί υπό κρατική ουκρανική εγγύηση.

Στελέχη, μάλιστα, της επενδυτικής τράπεζας Renaissance Capital, επεσήμαιναν στους χθεσινούς F.T. ότι πιστωτές της Naftogaz, όπως η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η Depfa, πιθανόν να έχουν συμφωνήσει με την εταιρεία στην μεταφορά τους χρέους της προς αυτές σε νέο ομόλογο με όρους ίδιους με αυτούς που θα ισχύσουν για τους κατόχους των τίτλων του ευρωομολόγου. Το νέο ομόλογο θα ανέρχεται στα 1,65 δις ευρώ με επιτόκιο 9,5% και χρόνο ωρίμανσης ως το 2014.