«Η Ισπανία έχει βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή της πολιτική κατά τα τελευταία έτη», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κ. NobuoTanakaκατά την παρουσίαση της έκθεσης «Energy Policies of IEA Countries – Spain 2009 Review» στις 28 Σεπτεμβρίου στην Μαδρίτη
«Η Ισπανία έχει βελτιώσει σημαντικά την ενεργειακή της πολιτική κατά τα τελευταία έτη», επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κ. NobuoTanakaκατά την παρουσίαση της έκθεσης «Energy Policies of IEA Countries –  Spain 2009 Review» στις 28 Σεπτεμβρίου στην Μαδρίτη.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Ισπανία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά την διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου μέσω της ανάπτυξης του τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). «Από κοινού με την Πορτογαλία, η Ισπανία έχει εγκαθιδρύσει την κοινή Ιβηρική αγορά ηλεκτρισμού (ΜΙΒΕL), και την αναπτύσσει με ακόμη πιο φιλόδοξα βήματα. Κατέχει επίσης εξέχουσα θέση όσον αφορά την ανάπτυξη της αιολικής και αιολικής τεχνολογίας, ενώ ενσωμάτωσε επιτυχώς μεγάλες ποσότητες διαφόρων μορφών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο», πρόσθεσε ο κ. Tanaka.

Επιτάχυνση προσπαθειών για εκπλήρωση των στόχων για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια

Η Ισπανία έχει θέσει, όπως και άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού, φιλόδοξους στόχους για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια. «Η εκπλήρωσή τους θα απαιτήσει την μετάβαση σε μία οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, μία επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια», τόνισε ο κ. Tanaka. Η χώρα θα χρειαστεί να καταβάλει  σημαντικά μεγαλύτερες προσπάθειες μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ιδίως στον τομέα των μεταφορών, αλλά και στον κρίσιμο τομέα της παραγωγής ενέργειας. Καθώς τα ορυκτά καύσιμα παράγουν ακόμη πάνω από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας, η Ισπανία χρειάζεται να διατηρεί ανοικτές όλες τις εναλλακτικές επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ και της πυρηνικής ενέργειας – ώστε να μειώσει την εξάρτηση του ενεργειακού της τομέα από τον άνθρακα.

Η χώρα θα πρέπει επίσης να εντείνει τις προσπάθειές της να περιορίσει την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ενεργειακής αποδοτικότητας. «Οι επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και στις καθαρές μορφές ενέργειας θα πρέπει επίσης να εξακολουθήσουν να είναι μέρος μίας ενδεχόμενης κυβερνητικής προσπάθειας τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας», συμπλήρωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ.

Συνέχιση της διαδικασίας κατάργησης των δασμών στην ηλεκτρική ενέργεια και των επιδοτήσεων στον άνθρακα

Η νέα αυτή αναφορά του ΙΕΑ εγκωμιάζει την σημαντική προσπάθεια απορρύθμισης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και των δασμών φυσικού αερίου της Ισπανίας. Επικροτεί, επίσης, το νέο οικονομικό σχέδιο που αποσκοπεί στην εξάλειψη του μεγάλου χρέους το οποίο έχει συσσωρευθεί λόγω του προηγούμενου δασμολογικού καθεστώτος.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο βελτίωσης. Παραδείγματος χάριν, οι τιμές για πολλούς μικρούς χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας υπόκεινται ακόμη σε καθεστώς ρύθμισης και είναι αρκετά χαμηλοί ώστε να οδηγούν σε πιθανές στρεβλώσεις της αγοράς. Επιπλέον, όπως υπογράμμισε ο κ. Tanaka, «οι επιχορηγήσεις που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ στον τομέα της εγχώριας παραγωγής άνθρακας θα πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από άμεσα μέτρα κοινωνικής πολιτικής».