Ημερίδα για την Ενεργειακή Σήμανση των Προϊόντων προκειμένου να κατευθυνθούν οι καταναλωτές προς τα προϊόντα με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και η ευρωπαϊκή βιομηχανία προς την κατασκευή αποδοτικότερων συσκευών διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά.
Ημερίδα για την Ενεργειακή Σήμανση των Προϊόντων προκειμένου να κατευθυνθούν οι καταναλωτές προς τα προϊόντα με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και η ευρωπαϊκή βιομηχανία προς την κατασκευή αποδοτικότερων συσκευών διοργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καταναλωτών, της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας, των Περιβαλλοντικών ΜΚΟ, της Κομισιόν και της σουηδικής προεδρίας.

Σύστημα

Κεντρικό θέμα της συζήτησης αναδείχθηκε η τελική μορφή της σήμανσης των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια, με τις καταναλωτικές οργανώσεις να συμφωνούν με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κλειστό σύστημα σήμανσης (Α-G) και την επαναταξινόμηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία, πάντως, πιέζει για μία ανοιχτή κλίμακα.

Η κ. Ποδηματά είναι εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της υπό αναθεώρηση έκθεσης για την «Ενεργειακή Σήμανση» με σκοπό την επίτευξη της οριστικής συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσων με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, πριν από τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει, επίσης, από το Συμβούλιο να αποδεχθεί τις προτάσεις που έχει ψηφίσει για τη θέσπιση δεσμευτικών ορίων ενεργειακής αποδοτικότητας για τις δημόσιες προμήθειες. Επίσης, οι ευρωβουλευτές ζητούν να θεσπιστούν οικονομικά κίνητρα για τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους προκειμένου να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα προϊόντα, καθώς και την υποχρεωτική αναφορά της κατανάλωσης ενέργειας στις διαφημίσεις των σχετικών προϊόντων.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 02/10/2009)