Πριν γράψει το όνομά του στο προεδρικό διάταγμα διορισμού του επικεφαλής της EdF, ο Νικολά Σαρκοζί ήθελε να εξασφαλίσει έναν διακεκριμένο, ικανό υποψήφιο για μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού στον κόσμο. Οπως αποδείχθηκε, χρειάστηκε μόνο μια ματιά στον κατάλογο καλεσμένων στο δείπνο εορτασμού της νίκης του, το 2007.
Πριν γράψει το όνομά του στο προεδρικό διάταγμα διορισμού του επικεφαλής της EdF, ο Νικολά Σαρκοζί ήθελε να εξασφαλίσει έναν διακεκριμένο, ικανό υποψήφιο για μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού στον κόσμο. Οπως αποδείχθηκε, χρειάστηκε μόνο μια ματιά στον κατάλογο καλεσμένων στο δείπνο εορτασμού της νίκης του, το 2007. Από τους 50 πλούσιους και ισχυρούς φίλους του καταλόγου επέλεξε τον Ενρί Πρόλιο, επικεφαλής της Veolia Environment.

Οι αντιρρήσεις αφορούν όχι το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος διόρισε φίλο του, αλλά την έλλειψη εμπειρίας του κ. Πρόλιο στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας και το πολυτάραχο ιστορικό του στη γαλλική εταιρεία διαχείρισης λυμάτων και ύδατος. Ο κ. Σαρκοζί ζητούσε ένα μεγάλο όνομα να ηγηθεί του εθνικού πρωταθλητή. Η Veolia είναι τεράστια εταιρεία, όμως αποκομίζει κέρδη διαχειριζόμενη υποδομή.

Ο κ. Πρόλιο βρήκε την ευκαιρία να ηγηθεί της ΕdF εν μέρει λόγω κακής επικοινωνίας. Η μοίρα του απερχόμενου Πιερ Γκαντονέ κρεμόταν από μια κλωστή επί μήνες. Λέγεται, ωστόσο, ότι τίναξε στον αέρα τις ελάχιστες πιθανότητες μιας ακόμη θητείας τον Ιούλιο, όταν άφησε να εννοηθεί στον Τύπο ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να αυξηθούν κατά 20% τα επόμενα έτη για να αντισταθμίσουν τα μεγάλα χρέη της ΕdF. Με την ανεργία στα ύψη και την οικονομία εύθραυστη, δεν ήταν ένα μήνυμα που θα ήθελε ο κ. Σαρκοζί να ακουστεί. Τώρα, ο κ. Πρόλιο θα πρέπει να κατευθύνει την ΕdF, το πρώην κρατικό μονοπώλιο ηλεκτρισμού που εξακολουθεί να ελέγχεται κατά 85% από την κυβέρνηση και επιζητεί να προωθήσει την πυρηνική τεχνογνωσία της Γαλλίας στον κόσμο. Ο κ. Σαρκοζί θέλει την εταιρεία στον προμαχώνα των προσπαθειών του για προώθηση της Γαλλίας ως μοντέλο πράσινης πυρηνικής ενέργειας. Ετσι, η EdF θα πρέπει να πείσει το δύσκολο κοινό να δεχθεί τα πυρηνικά εργοστάσια. Και να παρακάμψει σειρά νόμων για να κατασκευάσει αντιδραστήρες εντός των συνόρων, όπως και στη Βρετανία, την Ιταλία και την Αμερική. Η εμπειρία του κ. Πρόλιο στη Veolia θα βοηθήσει και σε άλλη μια προτεραιότητα της EdF: τη διάθεση στοιχείων του ενεργητικού της. Τουλάχιστον δεν θα αντιμετωπίσει τον «ύπουλο έλεγχο» των μετόχων, τους οποίους κατηγόρησε ως κοντόφθαλμους την ώρα που έβλεπαν την αξία των επενδύσεών τους να συρρικνώνεται υπό την καθοδήγησή του.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/10/2009)