Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τα δύο κοινοτικά όργανα που αποφασίζουν κάθε χρόνο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές που ασχολούνται με τον προϋπολογισμό (Προϋπολογισμών αφενός και Ελέγχου του Προϋπολογισμού αφετέρου) θα απασχολήσουν η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών το 2010, ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από τα κοινοτικά όργανα το 2007 και το 2008, και οι αλλαγές που θα προκύψουν από τυχόν έγκριση της συνθήκης της Λισαβόνας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι τα δύο κοινοτικά όργανα που αποφασίζουν κάθε χρόνο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Τις δύο κοινοβουλευτικές επιτροπές που ασχολούνται με τον προϋπολογισμό (Προϋπολογισμών αφενός και Ελέγχου του Προϋπολογισμού αφετέρου) θα απασχολήσουν η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών το 2010, ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από τα κοινοτικά όργανα το 2007 και το 2008, και οι αλλαγές που θα προκύψουν από τυχόν έγκριση της συνθήκης της Λισαβόνας.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης Συνόδου Ολομέλειας (14-17 Σεπτεμβρίου), το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2010 στους ευρωβουλευτές.

«Ανεπαρκής» ο προϋπολογισμός του 2010

«Ο κοινοτικός προϋπολογισμός για το 2010 θα πρέπει να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, να παράσχει βοήθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γαλακτοκομικός τομέας, αλλά και να καταστήσει την Ένωση σημαντικό παράγοντα που θα συμβάλει στην επίλυση των διαφόρων προβλημάτων του κόσμου», δήλωσε στην υπηρεσία Τύπου του Κοινοβουλίου ο Laszlo Surjan, μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εισηγητής έκθεσης για τον προϋπολογισμό του 2010 εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

«Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ που πρότεινε το Συμβούλιο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι επαρκή», πρόσθεσε ο Ούγγρος ευρωβουλευτής τονίζοντας τη σημασία ενίσχυσης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το σύνολο των ευρωβουλευτών θα επιληφθούν του θέματος κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο (19-22 Οκτωβρίου).

Ελεγχος προϋπολογισμών 2007 και 2008

Με τον προϋπολογισμό ασχολείται και μια άλλη κοινοβουλευτική επιτροπή, η επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών. Την επιτροπή αυτή θα απασχολήσει η λεγόμενη «απαλλαγή ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού» που χορηγεί (ή όχι) το Κοινοβούλιο.

Ο Luigi de Magistris, πρόεδρος της επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών, εξηγεί: «Με αυτή την "άσχημη" λέξη (απαλλαγή), η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων των Ευρωπαίων φορολογουμένων, ελέγχοντας αν τα χρήματά τους δαπανώνται σωστά ή αν σπαταλούνται, καθώς και αξιολογώντας το πραγματικό κόστος εφαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών, αλλά και των οφελών που απορρέουν από αυτή».

Τον Απρίλιο του 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αναβολής της έγκρισης των δαπανών του Συμβουλίου της Ε.Ε. για το 2007, και ιδιαίτερα των δαπανών που έχουν να κάνουν με την εξωτερική δράση και δικαστικά θέματα.

Η νέα ψηφοφορία, που θα λάβει υπόψη της τις αντιδράσεις του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια τον Οκτώβριο του 2009 (η ψηφοφορία στην επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών θα πραγματοποιηθεί στις 2 Οκτωβρίου).

Η ίδια επιτροπή (Ελέγχου των Προϋπολογισμών) θα πρέπει επίσης να εξετάσει τη χορήγηση απαλλαγής στα κοινοτικά όργανα για το 2008, αφού λάβει τη σχετική έκθεση από το Ελεγκτικό Συνέδριο (το φθινόπωρο).

Στη συνέχεια το σύνολο των ευρωβουλευτών θα αποφασίσουν για το αν θα χορηγήσουν ή όχι την απαλλαγή, κατά τη διάρκεια Συνόδου Ολομέλειας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο.

Αν η Συνθήκη της Λισαβόνας τεθεί σε ισχύ, θα αλλάξει μεταξύ άλλων και η διαδικασία που άπτεται του προϋπολογισμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προετοιμάσει μαζί με το Συμβούλιο και την Επιτροπή τη νέα διαδικασία που θα ισχύει από το 2011.

Ο Alain Lamassoure, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προϋπολογισμών εξηγεί τις αλλαγές που θα προκύψουν ύστερα από την έγκριση της συνθήκης της Λισαβόνας:

«Η συνθήκη της Λισαβόνας θα δώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη δυνατότητα να έχει τον τελευταίο λόγο όσον αφορά το επίπεδο και το περιεχόμενο του κοινοτικού προϋπολογισμού, που αντιστοιχεί σε περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προτεραιότητά μας θα είναι η χρηματοδότηση των νέων εξουσιών που θα χαρίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Συνθήκη της Λισαβόνας, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, των εξωτερικών πολιτικών και της αειφόρου ανάπτυξης.

Κάτι τέτοιο δεν θα είναι δυνατό, παρά μόνο αν βρούμε νέους ιδίους πόρους της Ένωσης, που δεν θα υποχρεώνουν τα κράτη μέλη, όπως συμβαίνει σήμερα, να λαμβάνουν χρήματα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών».

Οι προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες των ευρωβουλευτών για τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2010 συγκαταλέγονται το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, με σκοπό την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και η αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας και της ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει το σχέδιο ανάκαμψης, αλλά όχι εις βάρος άλλων πολιτικών, που έχουν ως στόχο πχ. την ανταγωνιστικότητα και τη συνοχή. Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης ο προϋπολογισμός αυτός να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες που προκύπτουν σε περιόδους κρίσεων (εξασφάλιση θέσεων εργασίας, εξωτερικά σύνορα, κ.λπ.).

(Aπό την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 02/10/2009)