Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το τοπίο των χρηματιστηρίων ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι τεμαχισμένο αλλά οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οραματίζονται ένα μέλλον με ένα χρηματιστήριο, που θα βοηθήσει στην πτώση των τιμών για τους καταναλωτές.
Όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το τοπίο των χρηματιστηρίων ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι τεμαχισμένο αλλά οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οραματίζονται ένα μέλλον με ένα χρηματιστήριο, που θα βοηθήσει στην πτώση των τιμών για τους καταναλωτές.

Ακολουθεί μια λίστα με χρηματιστήρια ενέργειας σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που θα μπορούσαν να ωφεληθούν ενδεχομένως από την ενοποίηση των αγορών:  

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ BSP /BSP SOUTHPOOL

Δημιουργημένο από το χρηματιστήριο διεθνών παραγώγων Eurex και τη σλοβένικη εταιρεία διαχείρισης αγοράς ενέργειας Borzen, το BSP Southpool προσφέρει διαπραγμάτευση ηλεκτρικής ενέργειας για τη σλοβένικη και τη σερβική αγορά. Με έναρξη των δραστηριοτήτων τον Ιανουάριο του 2008, 0,002 terawatt hours διαπραγματεύτηκαν στο Southpool το πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας BSP SouthPool και ELEM της ΠΓΔΜ σκοπεύουν να ιδρύσουν υποδομή διαπραγμάτευσης για νέα αγορά ενέργειας στην ΠΓΔΜ ως το τέλος του 2009.

ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (OPCOM)

Η OPCOM είναι θυγατρική της ρουμανικής εταιρείας διαχείρισης δικτύου Transelectrica, και παρέχει αγορά ενέργειας μία ημέρα πριν και αγορά για διμερή συμβόλαια που συνάπτονται μέσω δημόσιων δημοπρασιών. Το 2008, 5,2 terawatt hours και 11,5 terawatt hours διαπραγματεύτηκαν στις αντίστοιχες αγορές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της OPCOM.

SERPEX

Η Σερβία έχει δηλώσει ότι θα αναζητήσει εταίρο για να ιδρύσει το χρηματιστήριο ενέργειας SERPEX, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας θα γίνει πιο επιτυχημένο από αυτό στη Σλοβενία. Το βαλκανικό κράτος πρέπει να υιοθετήσει την απαραίτητη νομοθεσία και να απελευθερώσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προτού λειτουργήσει το χρηματιστήριο ενέργειας.

EXAA

Το EXAA Energy Exchange Austria προσφέρει αγορά για την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε Αυστρία και Γερμανία.

ΟΥΓΓΡΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (HUPX)

Η εταιρεία διαχείρισης συστήματος μεταφορών MAVIR λειτουργεί ως δίαυλος για την κεντρική εισαγωγική ισχύ στην κρατική εταιρεία χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας MVM.

ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Το χρηματιστήριο που διευθύνει η Towarowa Gielda Energii SA αριθμεί 48 μέλη και διαπραγματεύεται τωρινά και μελλοντικά συμβόλαια ηλεκτρικής ενέργειας για φυσική παράδοση όπως και για πράσινα πιστοποιητικά.

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE)

Το PXE, το οποίο διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο της Πράγας, προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια με φυσική εκχώρηση σε Δημοκρατία της Τσεχίας, Σλοβακία και Ουγγαρία και παροντικά συμβόλαια στην Δημοκρατία της Τσεχίας σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία διαχείρισης αγοράς OTE.

SLOVENSKA ELEKTRIZACNA PRENOSOVA SUSTAVA/INFORMACY SYSTEM ORGANIZATORA TRHU (SEPS/ISOT)

Η SEPS της Σλοβακίας διευθύνει μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μία ημέρα πριν στη Σλοβακία, και το χρηματιστήριο έχει 16 συμμετέχοντες αγοράς.

(Πηγή: Reuters, Balkans.com Business News)