Στο λιμάνι του Εδιμβούργου, μια τεράστια συσκευή της γερμανικής ΕΟΝ, ονόματι Sea Snake, ισχύος 750kw, κατασκευάζεται με σκοπό τη μετατροπή της ενέργειας των κυμάτων σε ηλεκτρισμό. Η εν λόγω τεχνολογία, αν και ακριβότερη από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διάφορων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας.

Στο λιμάνι του Εδιμβούργου, μια τεράστια συσκευή της γερμανικής ΕΟΝ, ονόματι Sea Snake, ισχύος 750 κιλοβάτ, κατασκευάζεται με σκοπό τη μετατροπή της ενέργειας των κυμάτων σε ηλεκτρισμό. Η εν λόγω τεχνολογία, αν και ακριβότερη από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διάφορων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις εκπομπές κατά την παραγωγή ενέργειας.

 

Το Παγκόσμιο Ενεργειακό Συμβούλιο ( World Energy Council) εκτιμά τα πιθανά περιθώρια της αγοράς της κυματικής ενέργειας στα 2.000 tW ανά έτος ή στο 10% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού παγκοσμίως. Η ποσότητα αυτή εκπροσωπεύει επενδύσεις ύψους 780 δις δολαρίων.

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κόστος ανά εγκατεστημένο μεγαβάτ για την κυματική ενέργεια είναι κοντά στα 6 εκατ. ευρώ, ενώ για την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι 2-3 εκατ., για τα φωτοβολταϊκά 3-4 εκατ. και για τα θερμικά ηλιακά έργα 5 εκατ. ευρώ.

 

Προς το παρόν πάντως, η ΕΟΝ φιλοδοξεί να είναι η πρώτη εταιρεία που θα κατασκευάσει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από κυματική ενέργεια, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα πράξη πέρα από το πειραματικό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση απευθύνθηκε στην εταιρεία Pelamis Wave Power Ltd. η οποία και κατασκευάζει τον Θαλάσσιο Όφι. Οι δύο επιχειρήσεις φιλοδοξούν ότι μέχρι το 2015 θα έχουν εγκατασταθεί αρκετά τέτοια συστήματα για την παραγωγή συνολικά 20mw.

 

Η Μ. Βρετανία, εκτός από την επένδυση αυτή, έχει προχωρήσει και στην χρηματοδότηση συστημάτων που θα παράγουν ενέργεια από την πλημμυρίδα.