Η βουλγάρικη κυβέρνηση ψάχνει αγοραστή για το 30% του πυρηνικού εργοστασίου, έχοντας παλαιότερα απευθυνθεί και στην Ελλάδα, με τους Ρώσους να δηλώνουν πως εξετάζουν την δανειοδότηση του σχεδίου με 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και με την Σόφια να αρνείται ότι έχει ζητήσει κάτι ανάλογο!...
Η βουλγάρικη κυβέρνηση ψάχνει αγοραστή για το 30% του πυρηνικού εργοστασίου, έχοντας παλαιότερα απευθυνθεί και στην Ελλάδα, με τους Ρώσους να δηλώνουν πως εξετάζουν την δανειοδότηση του σχεδίου με 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και με την Σόφια να αρνείται ότι έχει ζητήσει κάτι ανάλογο!...

Το θρίλερ γύρω από την κατασκευή του μεγάλου πυρηνικού εργοστασίου, ισχύος 2.000 μεγαβάτ, στο Μπέλενε της Βουλγαρίας καλά κρατεί, με τα «επεισόδια» να εξελίσσονται με …κινηματογραφική ταχύτητα και με ορατό πάντοτε το ενδεχόμενο μίας νέας κρούσης της βουλγάρικης κυβέρνησης προς την Αθήνα για πιθανή συμμετοχή στο project.

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ, με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης του σχεδίου, έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου 30% από το 51% που το βουλγάρικο Δημόσιο κατέχει στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο, με καταληκτική περίοδο υποβολής προσφορών τον προσεχή Νοέμβριο.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, η οποία φιλοξενήθηκε και στην Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Τζάνκοφ δήλωσε ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον από δύο επιχειρηματικούς ομίλους για την συμμετοχή στην διαδικασία, χωρίς ωστόσο να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος.

Να θυμίσουμε εδώ ότι το 49% του project έχει εκχωρηθεί στην γερμανική RWE η οποία, όπως είναι γνωστό, διατηρεί και συνεργασία με την ΔΕΗ για την κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας στην Αλβανία.

Το δεδομένο αυτό, σε συνδυασμό προς την πρόσκληση που είχε απευθύνει προ μηνών ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παραβάνοφ – αντίθετος, πάντως, πολιτικά της κυβέρνησης Μπορίσοφ – προς την ελληνική πλευρά, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Αθήνα, έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η Ελλάδας θα μπορούσε να μπει «στο παιχνίδι» φυσικά με κάποιο μειοψηφικό ποσοστό μέσω ΔΕΗ για την εξασφάλιση εισαγωγής «καθαρής» ενέργειας από την παραγωγή του συγκεκριμένου εργοστασίου.

Το τοπίο, σίγουρα, εξακολουθεί να είναι αρκετά θολό όχι μόνο ως προς το …ελληνικό μέτωπο, αλλά και σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση του έργου, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μόλις χτες ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος βρέθηκε μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη για την συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε στο πρακτορείο Νοβόστι ότι η Μόσχα εξετάζει το βουλγάρικο αίτημα για χορήγηση δανείου ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναφέρεται στην χρηματοδότηση του Μπέλενε.

Αλλά λίγο αργότερα, ο υπουργός Ενέργειας και Τουριστικής Ανάπτυξης της βουλγάρικης κυβέρνησης Τράιχο Τράικοφ διέψευδε ότι η Σόφια έχει θέσει τέτοιο ζήτημα στην ρωσική πλευρά!

Προσέθεσε, δε, ο Βούλγαρος αξιωματούχος ότι οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι να επενδύσουν στο Μπέλεν ίσως είναι περισσότεροι από δύο, χωρίς και αυτός να δώσει οποιαδήποτε σχετική λεπτομέρεια…