Κίνδυνο Χρηματοπιστωτικής Στενότητας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Προβλέπουν Τρεις Διεθνείς Οργανισμοί

Κίνδυνο  Χρηματοπιστωτικής Στενότητας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη Προβλέπουν Τρεις Διεθνείς Οργανισμοί
energia.gr
Τρι, 6 Οκτωβρίου 2009 - 14:23
Σε προειδοποιήσεις για αυξημένο κίνδυνο κρίσης χρηματοπιστωτικής στενότητας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προέβησαν εχθές, Δευτέρα, μεγάλα οικονομικά ιδρύματα. Όπως ανέφεραν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε κοινή τους δήλωση σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μεγάλη χρηματοπιστωτική υστέρηση στην περιοχή»
Σε προειδοποιήσεις για αυξημένο κίνδυνο κρίσης χρηματοπιστωτικής στενότητας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη προέβησαν εχθές, Δευτέρα, μεγάλα οικονομικά ιδρύματα. Όπως ανέφεραν η Παγκόσμια  Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε κοινή τους δήλωση σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μεγάλη χρηματοπιστωτική υστέρηση στην περιοχή».

Όπως τόνισε ο Ralf Wiegert, οικονομικός αναλυτής της HIS Global Insight, πρόκειται για προειδοποίηση προς τους επενδυτές σχετικά με τα ρίσκα που παραμένουν στην περιοχή. «Υπάρχει, σίγουρα, μεγάλη πιθανότητα να επιδεινωθεί η οικονομική κρίση στη  Ανατολική Ευρώπη μέσα στους επόμενους έξι μήνες… Η πιθανότητα για επικίνδυνα δάνεια είναι ακόμη μεγάλη», συμπλήρωσε.

Όπως επισημαίνουν τα τρία διεθνή πιστωτικά ιδρύματα, οι τράπεζες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των επικίνδυνων δανείων και «να αναλάβουν την αναδιάρθρωση των δανείων σε εμπορική βάση καθώς και των κεφαλαίων όπου χρειάζεται». Οι τρεις οργανισμοί, που ανέλαβαν την διάσωση των οικονομικών της περιοχής τον Φεβρουάριο, δήλωσε ότι ως έχουν διαθέσει ως τώρα για τον σκοπό αυτό 16,3 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι κάποιες χώρες επλήγησαν ιδιαίτερα από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της περιοχής θα συρρικνωθεί κατά 5% το 2009, ενώ θα επανέλθει σε τροχιά ανόδου το 2010, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 1,8%.