Νέα πνοή στην Ε.Ε δίδει το «ναι» των Ιρλανδών στην Συνθήκη της Λισσαβώνος. Μετά από σχεδόν ενάμισυ χρόνο, το 67,1 % των ψηφοφόρων είπε «ναι» στην Συνθήκη κατά την διάρκεια δεύτερου δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ενώ το 34% την καταψήφισε.
Νέα πνοή στην ΕΕ δίδει το «ναι» των Ιρλανδών στην Συνθήκη της Λισσαβώνος. Μετά από σχεδόν ενάμισυ χρόνο, το 67,1 % των ψηφοφόρων είπε «ναι» στην Συνθήκη κατά την διάρκεια δεύτερου δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, ενώ  το 34% την καταψήφισε.

Αυτή την φορά από τις 43 εκλογικές περιφέρειες, οι 41 ψήφισαν υπέρ της Συνθήκης της Λισσαβώνος, ενώ η προσέλευσις στις κάλπες ανέβηκε στο 58%. Στο πρώτο δημοψήφισμα για την Συνθήκη, οι Ιρλανδοί είχαν ταχθή εναντίον σε ποσοστό 53,4%, αλλά από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Η ιρλανδική οικονομία έχει πληγή σημαντικά από την οικονομική κρίση, και πολλοί φοβούνται ότι δεύτερη απόρριψις θα απομονώση την χώρα από την ΕΕ.

Για μεγάλη νίκη της Ευρώπης και της Ιρλανδίας μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ, εκτιμώντας ότι θα συμβάλη στο να αποκτήση ισχυρότερη φωνή η Ευρωπαϊκή Ένωσις. «Επιτέλους μπορούμε να πατήσουμε το κουμπί για την καλύτερη συνεργασία που θα μας προσφέρη η Λισσαβώνα», είπε ο Καρλ Μπίλντ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο χαιρέτισε την έκβαση του νέου δημοψηφίσματος ως απόδειξη της επιτυχούς συμβολής της Ευρώπης ενάντια στην διεθνή οικονομική κρίση.

Μπορεί λοιπόν να κάμφθηκε το εμπόδιο της Ιρλανδίας, απομένει όμως η έγκρισις άλλων δύο χωρών για να τεθή η Συνθήκη της Λισσαβώνος σε ισχύ. Πρόκειται για την Τσεχία και την Πολωνία, στις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή της Συνθήκης από τους δύο Προέδρους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Πολωνίας Λεχ Καζίνκσι, ο τελευταίος προτίθεται να την υπογράψη «χωρίς άσκοπη καθυστέρηση». Επίσης ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Καζίνσκι θα υπογράψη «πολύ γρήγορα την νέα Συνθήκη της ΕΕ ώστε η Πολωνία να μην θεωρηθή «μια χώρα που εμποδίζει» την ισχύ της.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να είναι ο ευρωσκεπτικιστής πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολέμιους της Συνθήκης. Ο Κλάους δήλωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, αλλά αρνήθηκε να ανοίξη τα χαρτιά του όσον αφορά στην επικύρωση της Συνθήκης της ΕΕ από την χώρα του. «Βεβαίως σέβομαι πλήρως την ιρλανδική απόφαση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Πράγα. «Δεν μπορώ να υπογράψω τίποτε προτού βγει η απόφασις του Συνταγματικού Δικαστηρίου», προσέθεσε ο Κλάους, την ώρα που μπροστά από το προεδρικό μέγαρο της Τσεχίας πραγματοποιείτο διαδήλωση περίπου 300 ατόμων που αντιτίθενται στην επικύρωση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Υπενθυμίζεται ότι ομάδα γερουσιαστών του κόμματός του προσέφυγε τις τελευταίες ημέρες στο τσεχικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να αποφανθή εάν η Συνθήκη της Λισσαβώνος είναι σύμφωνη με το σύνταγμα της χώρας. Σε αντίθεση με τον Κλάους, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Γιαν Φίσερ δήλωσε πεπεισμένος ότι η Τσεχία θα έχη ολοκληρώσει την επικύρωση της Συνθήκης έως το τέλος του έτους, μετά από την επικύρωσή της από την Ιρλανδία. Ο πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι η επικύρωσις θα έχη ολοκληρωθή έως το τέλος του 2009», αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 05/10/2009)