Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εγκαινίασε σήμερα στην πόλη Κάρναβα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας που υλοποίησε η εταιρεία AES Geo Energy επενδύοντας το ποσό των 270 εκατ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εγκαινίασε σήμερα στην πόλη Κάρναβα το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας που υλοποίησε η εταιρεία AES Geo Energy επενδύοντας το ποσό των 270 εκατ. ευρώ.

Η AES Geo Energy  ανήκει στην αμερικάνικη American Energy Systems (AES) και στην  βούλγαρο-γερμανική GEO Power.

Το συγκρότημα των 52 ανεμογεννητριών του αιολικού πάρκου "Άγιος Νικόλαος" μπορεί να προσφέρει στο ενεργειακό σύστημα, ετήσια απόδοση 340 GWh. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ουσιαστική -όπως τόνισε- αύξηση του μεριδίου της αιολικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, σημειώνοντας ότι το μερίδιο της αιολικής ενέργειας στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα διαμορφωθεί σε 330 MW ανά έτος, έπειτα από την ένταξη του πάρκου "Άγιος Νικόλαος" στο ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι περιβαλλοντολογικές διαστάσεις του μεγάλου έργου, οι οποίες διακρίνονται σε δύο βασικές κατευθύνσεις. Η πρώτη αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η δεύτερη την ειδική εγκατάσταση ραντάρ, το οποίο θα σταματά τη λειτουργία των ανεμογεννητριών, όταν περνούν, από την περιοχή, σμήνη αποδημητικών πουλιών.

Το ραντάρ τοποθετήθηκε έπειτα από παρεμβάσεις μη κυβερνητικών οργανισμών, με στόχο την προστασία πελαργών, κύκνων και άλλων αποδημητικών πουλιών. Εξάλλου, στο συγκρότημα θα λειτουργεί και εναλλακτικό σύστημα διακοπής της λειτουργίας των ανεμογεννητριών σε περίπτωση ανάγκης, το οποίο θα ελέγχουν ανεξάρτητοι ορνιθολόγοι.

"Πρόκειται για καινοτομία, η οποία είναι άνευ προηγουμένου ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση", αναφέρεται στην ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας, που φιλοξενούν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται πως τον ερχόμενο Δεκέμβριο αναμένεται να γίνει η πλήρης σύνδεση του νέου αιολικού πάρκου στο ενεργειακό σύστημα της Βουλγαρίας, κατόπιν ολοκλήρωσης της κατασκευής του υποσταθμού, των αγωγών και όλων των απαραίτητων υποδομών.