Σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πυρηνικών, αξίας πάνω από 6 δισ. ευρώ, υπεγράφησαν εχθές στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Καζάκου προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.
Σημαντικές ενεργειακές συμφωνίες  στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των πυρηνικών, αξίας πάνω από 6 δισ. ευρώ, υπεγράφησαν εχθές στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, μεταξύ του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Καζάκου πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Συγκεκριμένα οι γαλλικοί ενεργειακοί κολοσσοί Total και GDF Suez υπέγραψαν συμφωνία αξίας 1 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 25% του μεριδίου της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Καζαχστάν της KazMunaiGas με σκοπό την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Khvalinskoye της Κασπίας Θάλασσας.

Είναι η πρώτη επένδυση που πραγματοποιεί η GDF Suez στο Καζακστάν, ενώ η Total παίζει ήδη κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος Κασαγκάν, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου που ανακαλύφθηκε στον κόσμο την τελευταία τριακονταετία, στο οποίο έχει μερίδιο 16,8%.

Η ανάπτυξη του Khvalynskoye αναμένεται να κοστίσει 3,5 - 4 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Total, το φυσικό αέριο προορίζεται για τη ρωσική αγορά. Βάσει της συμφωνίας, η Total θα κατέχει ποσοστό 17% και η GDF Suez 8%. Η Lukoil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, ελέγχει το 50%.

Το κοίτασμα Khvalynskoye, που κατέχουν από κοινού η KazMunaiGas και η ρωσική Lukoil, θα είναι εκμεταλλεύσιμο το 2016, και υπολογίζεται να παράγει 8 έως 9 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Κριστόφ ντε Μαρζερί.

Η Total μετέχει ήδη δυναμικά και στην ανάπτυξη του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Κασαγκάν, το οποίο θα συνδέεται μέσω του πετρελαιαγωγού Γέσκενε - Κουρίκ με το λιμάνι Ακτάου της Κασπίας, και από εκεί μέσω Αζερμπαϊτζάν θα φτάνει και θα διέρχεται την Τουρκία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Μνημόνιο για την κατασκευή του αγωγού υπεγράφη μεταξύ Καζακστάν και της Spie Capag, θυγατρικής του κατασκευαστικού ομίλου Vinci. Η συμφωνία υπολογίζεται να αποφέρει συμβόλαια αξίας 1,18 δισ. ευρώ στις γαλλικές εταιρείες.

Συμβόλαιο υπεγράφη μεταξύ της γαλλικής Areva και της καζάκικης Kazatomprom για τη σύσταση κοινοπραξίας, που θα παράγει και θα εξάγει πυρηνικό καύσιμο στην Ασία και κυρίως στην κινεζική αγορά. Στο Καζακστάν, βρίσκεται το πέμπτο μεγαλύτερο κοίτασμα ουρανίου στον κόσμο.