Ριζικές Αλλαγές στο Κράτος

Η ευρεία επικράτηση του ΠΑΣΟΚ του δίνει την δυνατότητα να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ο λαός απαίτησε αλλαγή πολιτικών και αλλαγή πλεύσης για την υπέρβαση της κρίσεως. Ωστόσο, καμμία αλλαγή δεν πρόκειται να καρποφορήσει εάν δεν αλλάξει πρώτα το κράτος.
Του Θανάση Κουκάκη
Πεμ, 8 Οκτωβρίου 2009 - 09:05
Η ευρεία επικράτηση του ΠΑΣΟΚ του δίνει την δυνατότητα να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει εξαγγείλει, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Ο λαός απαίτησε αλλαγή πολιτικών και αλλαγή πλεύσης για την υπέρβαση της κρίσεως. Ωστόσο, καμμία αλλαγή δεν πρόκειται να καρποφορήσει εάν δεν αλλάξει πρώτα το κράτος.

Μαγικές συνταγές για τον περιορισμό του ελλείμματος και την μείωση του χρέους δεν υπάρχουν. Καμμία παραγωγική αναδιάρθρωση δεν θα οδηγήσει στην ανάταξη της οικονομίας, αν δεν υπάρξει πρώτα από όλα ανάταξη του κρατικού μηχανισμού και αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της σπάταλης στο Δημόσιο. Όσοι φόροι και εάν εισπραχθούν, όσα δάνεια και αν συναφθούν, από την στιγμή που το κράτος θα διογκώνεται, θα απαιτεί μεγαλύτερες δαπάνες για την συντήρησή του.

Η περιβόητη επανίδρυση του κράτους αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Αν δεν δρομολογηθούν αλλαγές στην δομή και στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου τομέα, δεν θα επιτευχθεί ανασύνταξη της παραγωγικής βάσης, τα Προγράμματα Δημόσιων Επενδύσεων δεν θα αποδώσουν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους θα εξακολουθήσουν να αποτελούν άντρο διαφθοράς και η απαξίωση του κοινωνικού κράτους θα συνεχισθεί.

Η Νέα Δημοκρατία το 2004 είχε και τους πόρους και τον πολιτικό χρόνο για να προχωρήσει στην επανίδρυση του κράτους. Όμως δεν το έκανε. Αντιμετώπισε επιδερμικά τα προβλήματα και άλλαξε τον τρόπο εξυπηρετήσεως του κοινού και όχι τις διαδικασίες. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η επιτάχυνση των συναλλαγών μέσω της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τον πολίτη, η μετατροπή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών, δεν εφαρμόσθηκαν ποτέ στην πράξη, δεν κατήργησαν τις ουρές στις δημόσιες υπηρεσίες, δεν μείωσαν την γραφειοκρατία, ούτε την ταλαιπωρία για τους συναλλασσόμενους.

Αν και θεσπίσθηκαν μηχανισμοί για την αξιολόγηση των εργαζομένων και των διαδικασιών στο σύνολο του δημόσιου τομέα, νομοθετήθηκε νέο πλαίσιο για την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εισήχθησαν σύγχρονες διαδικασίες για την εξυγίανση των οικονομικών Κεντρικής Κυβερνήσεως, Νομαρχιών, Δήμων και Κοινοτήτων, τίποτα από όλα αυτά δεν λειτούργησε. Αντιθέτως τα προβλήματα οξύνθηκαν και η ήδη επιβαρημένη κατάσταση επιδεινώθηκε.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διόγκωση του δημόσιου τομέα. Για τους μισθούς των υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης το 2004 καταβλήθηκαν 13 δις ευρώ. Εφέτος θα καταβληθούν 21,6 δις ευρώ. Ο αριθμός των υπαλλήλων αυξήθηκε, οι δαπάνες για μισθούς μεγάλωσαν, αλλά τίποτα στην λειτουργία του Δημοσίου δεν βελτιώθηκε.

Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι χωρίς ριζικές αλλαγές στην Δημόσια Διοίκηση καμμία άλλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να αποδώσει. Δεσμεύθηκε δε προεκλογικά πως ως Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης µε ένα «Συνολικό Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η μετατροπή του σημερινού γραφειοκρατικού συστήματος σε ένα σύστημα που θα παράγει μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλες τις διοικητικές βαθμίδες.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιγράφει τολμηρές πολιτικές. Συγκεκριμένα, για τις προαγωγές και μετατάξεις προβλέπει την διεξαγωγή ετήσιου διαγωνισμού µε συνδυασμό µορίων και γραπτών εξετάσεων για όλα τα μόνιμα στελέχη του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται πως θα καταργήσει τις συμβάσεις έργου στο Δημόσιο, παρέχοντας το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο για τους ήδη υπηρετούντες. Στο ίδιο πνεύμα προβλέπεται η καθιέρωση της αξιολόγησης και του προγραμματισμού σε όλες τις οργανικές μονάδες της χώρας, µε παράλληλη αξιολόγηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Η νέα Κυβέρνηση δεσμεύεται πως θα προχωρήσει στην ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου και πως θα αντικαταστήσει πιστοποιητικά και βεβαιώσεις µε μια Υπεύθυνη Δήλωση και καθιέρωση αυστηρών ποινών για ψευδή δήλωση. Προτίθεται δε να καθιερώσει υποχρεωτική προθεσμία διεκπεραίωσης για όλες τις υποθέσεις των πολιτών µέσω των ΚΕΠ µε αποζημίωσή τους από το κράτος, όταν δεν τηρείται η προθεσμία.

Προ ημερών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε πως ως Πρωθυπουργός θα συγκροτήσει αυτόνομο υπουργείο Οικονομικών, ισχυρό υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στόχος του είναι να ελεγχθούν αποτελεσματικά τα δημόσια έσοδα και οι δημόσιες δαπάνες σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αναπτυχθεί μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική και να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την ασφάλεια του πολίτη.

Ο νέος Πρωθυπουργός προχώρησε και σε μια ακόμη εξαγγελία. Δεσμεύθηκε πως όλες οι θέσεις πολιτικής ευθύνης στο Δημόσιο, στις ΔΕΚΟ, στα νοσοκομεία και στις Περιφέρειες θα καλυφθούν με αξιοκρατικές διαδικασίες, με προκηρύξεις και διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν μέσα από το Διαδίκτυο και θα εποπτεύονται από το ΑΣΕΠ.

Οι εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με τις αντίστοιχες που είχε διατυπώσει η Νέα Δημοκρατία το 2004. Οι θέσεις κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση για να εφαρμοσθούν. Και στον τομέα αυτόν θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 06/10/2009)