Ε. Επιτροπή: Αναζητείται Χρηματοδότηση για το Προτεινόμενο Σχέδιο Έρευνας στην Ενέργεια

Ε. Επιτροπή: Αναζητείται Χρηματοδότηση για το Προτεινόμενο Σχέδιο Έρευνας στην Ενέργεια
energia.gr
Τετ, 7 Οκτωβρίου 2009 - 19:04
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδηλώσει στον πλανήτη τις προθέσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, μέσω της υιοθέτησης δεσμεύσεων για τη μείωση των ρύπων, ενώ τις τελευταίες ημέρες προτάθηκε η επένδυση 50 δις ευρώ στην έρευνα σχετικά με την ενέργεια, ως μέρος του σχεδίου που πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη από την Επιτροπή.

Η  Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαδηλώσει στον πλανήτη τις προθέσεις της σχετικά με την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, μέσω της υιοθέτησης δεσμεύσεων για τη μείωση των ρύπων, ενώ τις τελευταίες ημέρες προτάθηκε η επένδυση 50 δις ευρώ στην έρευνα σχετικά με την ενέργεια, ως μέρος του σχεδίου που πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως την Τετάρτη από την Επιτροπή.

 

Πρόκειται για σημαντικά βήματα ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης που δείχνουν την απαραίτητη πολιτική βούληση εκ μέρους της Ε.Ε. και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το ζήτημα σε σχέση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία. Παράλληλα όμως, τα προγράμματα αυτά απαιτούν σημαντικούς χρηματικούς πόρους σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία εξέρχεται από την κρίση, όπως τονίζει η ΙΗΤ σε άρθρο της.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει σχετικά στο σχετικό κείμενο ότι «οι αγορές και οι εταιρείες του κλάδου της ενέργειας δεν μπορούν μόνες τους να παράγουν τις απαραίτητες καινοτομίες μέσα στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων στην ενέργεια και την κλιματική πολιτική».

 

Προσθέτει πως η εισαγωγή τεχνολογιών χαμηλής έντασης άνθρακα «αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη πρόκληση στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, όπου η ανάληψη ρίσκου είναι μεγαλύτερη και η επένδυση σε νέες τεχνολογίες με ρίσκο δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες των επενδυτών».

 

Συνεπώς, το σχέδιο της Επιτροπής είναι αυτή τη στιγμή υποκείμενο της χρηματοδότησης εκ μέρους των κρατών-μελών, στους κόλπους των οποίων εφαρμόζεται ήδη το πολυέξοδο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων των ρύπων.