Η Βρετανία αναμένει επενδύσεις ύψους 160 δις δολαρίων στον τρίτο γύρο των παραχωρήσεων υπεράκτιων πεδίων για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Crown Estate, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για 60-70 δις λίρες σε ανεμογεννήτριες, 10-20 δις για τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρισμού και επιπλέον 10-20 δις για τους υπόλοιπους σκοπούς.

Η Βρετανία αναμένει επενδύσεις ύψους 160 δις δολαρίων στον τρίτο γύρο των παραχωρήσεων υπεράκτιων πεδίων για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας μέχρι το 2020, σύμφωνα με το Crown Estate, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Οι εκτιμήσεις του κάνουν λόγο για 60-70 δις λίρες σε ανεμογεννήτριες, 10-20 δις για τα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρισμού και επιπλέον 10-20 δις για τους υπόλοιπους σκοπούς, όπως η εφοδιαστική αλυσίδα.

Το Crown Estate είναι ο κάτοχος και διαχειριστής των πρώτων 12 ναυτικών μιλίων της θάλασσας που περικλείει τη Βρετανία. Στην πρόσφατη ανακοίνωση ανέφερε ότι στον τρίτο γύρο σκοπός είναι η εγκατάσταση ισχύος 25 G W σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, τα οποία θα προστεθούν στα 8 G W που υλοποιούνται ήδη με βάση τους δύο πρώτους επενδυτικούς γύρους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της βρετανικής κυβέρνησης για μείωση των ρύπων κατά 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, πρέπει η εγκατεστημένη αιολική ισχύς να φτάσει τα 33-40G W μέχρι το 2020. Ο Ρότζερ Μπράιτ, γενικός διευθυντής του Crown Estate, εκτιμά ότι μέχρι το 2020 περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας θα καλύπτεται από θαλάσσιες εναλλακτικές πηγές, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, καθώς και από την ενέργεια που θα παράγεται από τα κύματα και την παλίρροια.

Τα σχέδια που εντάσσονται στον τρίτο γύρο χωρίζονται σε εννέα ζώνες, ενώ οι αναθέσεις μέσω συμβολαίων θα ανακοινωθούν μέχρι τα τέλη της χρονιάς αυτής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιδρύματος, Ρομπ Χάστινγκς.