Εντονο προβληματισμό προκαλεί στα Βαλκάνια -και όχι μόνον- η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σχετικά με τη... διάνοιξη των συνόρων στις περιοχές όπου διαμένει αλβανικός πληθυσμός.
Εντονο προβληματισμό προκαλεί στα Βαλκάνια -και όχι μόνον- η δήλωση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σχετικά με τη... διάνοιξη των συνόρων στις περιοχές όπου διαμένει αλβανικός πληθυσμός.

«Η Αλβανία, το Κόσοβο αλλά και το τμήμα της «Μακεδονίας» όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί, οφείλουν να ανοίξουν τα σύνορα και να ενεργοποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ των Αλβανών», επισήμανε, σε μία δήλωση που παραπέμπει σαφώς στο... «όραμα» της Μεγάλης Αλβανίας.

Η δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι στη δήλωση αυτή (σ.σ. του Μπερίσα) πρέπει να υπάρξει η δέουσα αντίδραση, πρωτίστως από την πλευρά της Ε.Ε. αλλά και από την πλευρά του ΝΑΤΟ», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Βουκ Γέρεμιτς, ο Ρώσος υπουργός πρόσθεσε ότι δεν έχουν υπάρξει ακόμη επίσημες δηλώσεις από την πλευρά της Δύσης και εξέφρασε την ελπίδα «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να προχωρήσουν σιωπηρώς στις απαραίτητες διεργασίες με την αλβανική ηγεσία για το θέμα αυτό».

Ενταση

Ενόψει μάλιστα και των τοπικών εκλογών στο Κόσοβο, την 15η Νοεμβρίου, οι δηλώσεις του Μπερίσα κλιμακώνουν την ένταση στην περιοχή και επιδεινώνουν τις ήδη κακές σχέσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών του Κοσόβου.

Ο Λαβρόφ επέκρινε δριμύτατα την ηγεσία της Πρίστινα την οποία κατηγόρησε για «μία αρκετά μη εποικοδομητική στάση» ενώ ανάλογες επικρίσεις καταγράφονται και σε έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, όπου επισημαίνεται ότι η κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο, όπου διαμένουν οι Σέρβοι, παραμένει τεταμένη.

Ο γ.γ. καλεί τα πολιτικά κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές να απόσχουν από δηλώσεις, σχόλια και πράξεις που θα συμβάλουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Οι δύο πλευρές εξάλλου αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους εκ νέου την 1η Δεκεμβρίου, όταν το Διεθνές Δικαστήριο ξεκινήσει την εκδίκαση της προσφυγής της Σερβίας κατά της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Στις δηλώσεις του χθες, ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία κατέθεσε στοιχεία και θα συμμετάσχει στις ακροάσεις του δικαστηρίου. «Θα επιμείνουμε στην αναγκαιότητα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της αποφυγής οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών που αντιβαίνουν την Καταστατική Χάρτα του ΟΗΕ», κατέληξε ο Λαβρόφ.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 07/10/2009)