Βασίλειος Σκουρής: Εξελέγη για 3η Φορά Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ( ΔΕΚ ) εκλέχθηκε, χθες για τρίτη συνεχή φορά ο Βασίλειος Σκουρής, για την τριετία που άρχισε από τις 7 Οκτωβρίου 2009 έως 6 Οκτωβρίου 2012.
Energia.gr
Πεμ, 8 Οκτωβρίου 2009 - 10:55
Πρόεδρος του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ( ΔΕΚ ) εκλέχθηκε, χθες για τρίτη συνεχή φορά ο Βασίλειος Σκουρής,  για την τριετία που άρχισε από τις 7 Οκτωβρίου 2009 έως 6 Οκτωβρίου 2012.

Αξίζει, επίσης να σημειωθεί, ότι ο Έλληνας δικαστής είναι ένας  από τους τρεις στην  ιστορία του Δικαστηρίου, ( το ΔΕΚ ιδρύθηκε το 1952 ), που εκλέγεται επί τρεις συνεχείς τριετίες. Oι άλλοι δύο είναι οι Lecourt Robert (1967-1976) και Rodríguez Iglésias Gil Carlos (1994-2003)

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού Διαδικασίας του Δικαστηρίου, «οι δικαστές εκλέγουν μεταξύ τους τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου, για τρία χρόνια, αμέσως μετά τη μερική ανανέωση που προβλέπεται στα άρθρα 223 της Συνθήκης ΕΚ και 139 της Συνθήκης ΕΚΑΕ».

Οι εκλογές διεξάγονται με μυστική ψηφοφορία, και εκλέγεται ο δικαστής που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία επί του αριθμού των 27 δικαστών που απαρτίζουν το Δικαστήριο.( ένας ανά κράτος μέλος).  Αν κανείς από τους δικαστές δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία αυτή, διεξάγονται περισσότερες ψηφοφορίες εως ότου κάποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

 
Το ΔΕΚ

Το Δικαστήριο έχει ως αποστολή να εξασφαλίζει "την τήρηση του δικαίου κατά την ερμηνεία και την εφαρμογή" των Συνθηκών.

Στο πλαίσιο της αποστολής αυτής το Δικαστήριο:

Α) ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως,

Β) φροντίζει για την εκ μέρους των κρατών μελών τήρηση των κοινοτικών υποχρεώσεών τους, και

Γ) ερμηνεύει το κοινοτικό δίκαιο κατόπιν υποβολής αίτησης εκ μέρους των εθνικών δικαστών.

Με τον τρόπο αυτό αποτελεί τη δικαστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φροντίζει, σε συνεργασία με τα δικαστήρια των κρατών μελών, για την ομοιόμορφη εφαρμογή και ερμηνεία του κοινοτικού δικαίου.

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η έδρα του οποίου είναι το Λουξεμβούργο, περιλαμβάνει τρία δικαιοδοτικά όργανα: το Δικαστήριο, το Πρωτοδικείο , που συστήθηκε το 1988, και το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης , που συστήθηκε το 2004.

Τα τρία αυτά δικαιοδοτικά όργανα από τη σύσταση τους έως σήμερα έχουν εκδώσει, περίπου 15 000 αποφάσεις.