Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον κλάδο της ενέργειας, έτσι ώστε να μπορέσει να καρπωθεί ένα μέρος από την τεράστια πίτα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, ιδιαίτερα στον κλάδο της ενέργειας, έτσι ώστε να μπορέσει να καρπωθεί ένα μέρος από την τεράστια πίτα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα έρευνας Γιάνεζ Ποτότσνικ, προωθείται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών (Σχέδιο SET) το οποίο θα απορροφήσει 50 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια τα οποία θα είναι επιπλέον χρηματοδότηση.

Τριπλάσιο

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τριπλασιασμό σχεδόν των ετήσιων επενδύσεων στην Ενωση, δηλαδή σε αύξηση σε 8 δισ. ευρώ, από 3 δισ. ευρώ σήμερα. «Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων θα πρέπει να προέλθει από εκεί που είναι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, δηλαδή από τον ιδιωτικό τομέα και τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε ο κ. Ποτότσνικ.

Ο κλάδος της βιομηχανίας χρηματοδοτεί περίπου το 69% της έρευνας σε ενεργειακές τεχνολογίες εκτός πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε. Ωστόσο, μόνον το 2% με 4% των συνολικών επενδύσεων του κλάδου της βιομηχανίας κατευθύνεται στην έρευνα, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των επενδύσεων που κατευθύνονται στην τεχνολογία της πληροφορικής.

Στόχος του Σχεδίου SET είναι να εξοπλίσει την Ε.Ε. με ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο ενεργειακών τεχνολογιών που θα βοηθήσει την Ενωση να επιτύχει τους στόχους μείωσης 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2050. Επιπλέον, να συντελέσει στον περιορισμό της εξάρτησης της Ενωσης από τα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη του 80% των ενεργειακών αναγκών της.

Ευφυείς πόλεις

Κεφάλαια 16 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς την έρευνα, σε τεχνολογίες ηλιακής ενέργειας μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, ενώ θα δημιουργηθούν τριάντα ενεργειακά «Ευφυείς Πόλεις», με στήριξη περίπου 11 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η έρευνα στην αιολική ενέργεια θα λάβει 6 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ 7 δισ. ευρώ θα λάβει η έρευνα στην πυρηνική ενέργεια και 9 δισ. ευρώ η έρευνα σε ενέργεια από βιομάζα.

Το Σχέδιο SET προβλέπει, παράλληλα, σημαντικές επενδύσεις σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θεωρούνται τομείς υψηλού επενδυτικού κινδύνου για να προσελκύσουν επενδύσεις.

«Καύσιμα οχημάτων απευθείας από το ηλιακό φως, ψηφιακές πηγές φωτός των οποίων η διάρκεια ζωής μετριέται σε δεκαετίες, μπαταρίες με δεκαπλάσια δυναμικότητα αποθήκευσης ισχύος σε σχέση με τις σημερινές, είναι μερικές μόνον από τις τεχνολογίες του μέλλοντος», σημειώνεται στην έκθεση.

Τα κεφάλαια αυτά θα συνοδευτούν από σημαντική προσπάθεια συντονισμού της έρευνας και αποφυγής επικαλύψεων και σπαταλημένης ακαδημαϊκής προσπάθειας μεταξύ των 27 χωρών-μελών της Ενωσης.

Το στοίχημα για τη νέα υπουργό Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, η οποία θα έχει και τους τομείς της έρευνας και τεχνολογίας, είναι να δοθούν σωστές κατευθύνσεις και να υπάρξει ερευνητική «έκρηξη» ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας.

Στον τομέα αυτό θα πρέπει φυσικά να στοχεύουν και οι δράσεις του νέου υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο θα πρέπει να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση που δίνει η Κομισιόν.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 08/10/2009)