Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τις δημόσιες αρχές, τις επιχειρήσεις και τους ερευνητές να ενεργήσουν από κοινού προκειμένου, μέχρι το 2020, να αναπτύξουν τις απαραίτητες τεχνολογίες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ και η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τις δημόσιες αρχές, τις επιχειρήσεις και τους ερευνητές να ενεργήσουν από κοινού προκειμένου, μέχρι το 2020, να αναπτύξουν τις απαραίτητες τεχνολογίες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ και η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας.

Σε μία πρόταση με τίτλο «Επενδύοντας στην ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών», η Επιτροπή εκτιμά ότι κατά τηνεπόμενη δεκαετία θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 50 δις € για έρευνα στον τομέα της ενεργειακής τεχνολογίας. Αυτό ισοδυναμεί με τριπλασιασμό σχεδόν των ετήσιων επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή σε αύξηση από 3 δις € σε 8 δις €. 

Πρόκειται για ένα βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Ενεργειακών Τεχνολογιών (Σχέδιο SET), του τεχνολογικού πυλώνα της πολιτικής της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος. Εξετάζεται η χρήση διάφορων πηγών χρηματοδότησης, από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν κατά συντονισμένο τρόπο, έτσι ώστε να υποστηριχτεί περισσότερο  ένας ταχέως αναπτυσσόμενος βιομηχανικός κλάδος και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.