Μόλις το 2012 εκτιμά η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών (σχεδόν ο ένας στους τρεις) ότι θα επέλθει η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη. Αυτό προκύπτει από έρευνα την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Alix Partners σε πέντε μεγάλες χώρες της Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Σουηδία- σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης και τις εκτιμήσεις για έξοδο από αυτήν.

Μόλις το 2012 εκτιμά η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών (σχεδόν ο ένας στους τρεις) ότι θα επέλθει η αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό προκύπτει από έρευνα την οποία πραγματοποίησε η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Alix Partners σε πέντε μεγάλες χώρες της Ευρώπης -Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Σουηδία- σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης και τις εκτιμήσεις για έξοδο από αυτήν.

Συγκεκριμένα, το 34% Βρετανών και Σουηδών, το 33% των Γερμανών, το 30% των Γάλλων και το 28% των Ιταλών εκτιμά ότι θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια ακόμη ως ότου η οικονομία των χωρών τους επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της συνακόλουθης ύφεσης.

Περισσότερος χρόνος
Αρκετοί δε είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι θα χρειαστεί ακόμη περισσότερος χρόνος για να συμβεί αυτό -το σχετικό ποσοστό των Γερμανών και Γάλλων, μάλιστα, βρίσκεται στο εντυπωσιακό 39% και 35% αντιστοίχως, αποδεικνύοντας ότι το κλίμα σε δύο από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ε.Ε. δεν είναι καθόλου αισιόδοξο.

Αντιθέτως, πολύ λιγότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι το 2010 θα είναι έτος εντυπωσιακής ανάκαμψης, με το υψηλότερο ποσοστό να καταγράφεται στην Ιταλία (21%), οι πολίτες της οποίας αποδεικνύονται οι πλέον αισιόδοξοι από όλους όσοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας. Οσο για το 2009, οι πάντες πρακτικά θεωρούν ότι θα κλείσει με την ύφεση πανταχού παρούσα.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις καταγράφονται σε σχέση με τις επιπτώσεις τις οποίες προκάλεσε η κρίση στην προσωπική οικονομική κατάσταση των ερωτηθέντων. Έτσι, ενώ σε Βρετανία και Ιταλία περίπου ο ένας στους δύο (για την ακρίβεια, το 47%) απαντά ότι η κατάστασή του χειροτέρευσε, το σχετικό ποσοστό στη Σουηδία και τη Γερμανία είναι πολύ χαμηλότερο (25%). Όσο για τη Γαλλία, βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, με ποσοστό 39%.

Αμετάβλητη
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (σε ποσοστό από 50 έως 70%) θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητη, παρά την κρίση, ενώ υπάρχει και μια μικρή μερίδα, της τάξης του 1% (Ιταλία) έως 6% (Σουηδία) που δηλώνει ότι είδε τα οικονομικά του να βελτιώνονται τους τελευταίους δύσκολους μήνες.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των προαναφερθέντων πέντε χωρών (δηλαδή, περίπου οι δύο στους τρεις) δηλώνουν ότι η κρίση προκάλεσε μόνιμη ή περιστασιακή αλλαγή στις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Για παράδειγμα, το 49% των Γερμανών δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις εξόδους του σε εστιατόρια, το 38% αγοράζει λιγότερα αγαθά, το 33% έχει μειώσει τη χρήση του αυτοκινήτου, ενώ το 14% περνά σαφώς περισσότερο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση, η οποία αντιμετωπίζεται ως το πιο φτηνό μέσο διασκέδασης και κάλυψης του ελεύθερου χρόνου.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 8/10/2009)