Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν και η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, οι ρυθμοί θα είναι αργοί. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της διοίκησης, ο κ. Τρισέ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στη δημοσιονομική εξυγίανση μόλις η κατάσταση το επιτρέψει.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, χθες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ξεκαθαρίζοντας ότι αν και η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, οι ρυθμοί θα είναι αργοί.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη μηνιαία συνεδρίαση της διοίκησης, ο κ. Τρισέ προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στη δημοσιονομική εξυγίανση μόλις η κατάσταση το επιτρέψει.

Στην αγορά, όμως, μεγαλύτερη επίδραση είχε κάτι που δεν είπε ο κ. Τρισέ: Ο πρόεδρος της ΕΚΤ «παρέλειψε» να στηρίξει το δολάριο, γεγονός που προκάλεσε νέες σημαντικές πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα.

Επιτόκιο

Η διοίκηση της ΕΚΤ, όπως άλλωστε όλοι περίμεναν, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ (αντίστοιχη απόφαση έλαβε χθες για τη στερλίνα και η Τράπεζα της Αγγλίας). Αμέσως μετά, ο πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε το επίπεδο των επιτοκίων «κατάλληλο», υποστήριξε ότι «η ανάκαμψη συνεχίζεται» αν και προειδοποίησε για «αναταράξεις» στην πορεία.

Παράλληλα κάλεσε τις κυβερνήσεις να «σχεδιάσουν προγράμματα εξυγίανσης σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας, τα οποία θα διασφαλίζουν ότι η δημοσιονομική σύσφιξη θα ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό και το αργότερο μέχρι την έναρξη της ανάκαμψης των οικονομιών».

Ο κ. Τρισέ ζήτησε τα προγράμματα εξυγίανσης να εφαρμοστούν ήδη από το 2011 και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης των ελλειμμάτων να είναι υψηλότερος του 0,5% που επιτάσσει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αν και δεν συνέδεσε τις προειδοποιήσεις αυτές με τα επιτόκια, εντούτοις αν στο EcoFin συνεχίσει να επικρατεί η σημερινή «γραμμή» υπέρ της δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών, η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά πιθανό να άρει τη νομισματική στήριξη -δηλαδή να αυξήσει τα επιτόκια.

Η στάση αυτή της ΕΚΤ ενισχύει την εικόνα του ευρώ ως «σκληρό νόμισμα» αν και οι πληροφορίες ήθελαν τον κ. Τρισέ να στηρίζει με τις δηλώσεις του το δολάριο. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αρκέστηκε, όμως, σε μια γενικόλογη αναφορά περί «ανάγκης αποφυγής των υπερβολικών διακυμάνσεων».

Αμέσως μετά το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά, υπερβαίνοντας ακόμα και τα 1,48 δολ. «Πριν τη συνέντευξη Τύπου υπήρχαν φήμες στην αγορά ότι ο Τρισέ θα κάνει σαφή σχόλια υπέρ του σκληρού δολαρίου», εξηγεί ο αναλυτής της RBC Capital Markets, Μάθιου Στράους. «Καθώς αυτό δεν συνέβη, ακολούθησε ράλι για το ευρώ».

Ισχυρές πιέσεις

Νωρίτερα το δολάριο δεχόταν ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές, αναγκάζοντας μάλιστα τις κεντρικές τράπεζες να παρέμβουν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι διαπραγματευτές στις αγορές συναλλάγματος έκαναν λόγο για μαζικές εντολές αγοράς δολαρίων από τις κεντρικές τράπεζες, της Ν. Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Μαλαισίας, της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης.

Ρευστότητα προσέθεσε στην αγορά και η κεντρική τράπεζα του Χονγκ Κονγκ, για να εμποδίσει το νόμισμα της περιοχής να ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου. Αναλυτές της αγοράς συναλλάγματος σχολίαζαν, πάντως, ότι οι παρεμβάσεις δεν είχαν στόχο την ανακοπή της πτωτικής πορείας του δολαρίου αλλά την επιβράδυνσή της.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 09/10/2009