Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα σύσταση που προτείνει στον τομέα των Tεχνολογιών των Πληροφοριών και των Eπικοινωνιών (ΤΠΕ) να ηγηθεί της μετάβασης προς μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα
Η Επιτροπή ενέκρινε σήμερα σύσταση που προτείνει στον τομέα των Tεχνολογιών των Πληροφοριών και των Eπικοινωνιών (ΤΠΕ)  να ηγηθεί της μετάβασης προς μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. 

Η Επιτροπή καλεί τον τομέα των ΤΠΕ, έως το 2010, να έχει συμφωνήσει σε κοινές μεθόδους μετρήσεις της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών άνθρακα. Ως αποτέλεσμα θα διατίθενται περισσότερο αξιόπιστα δεδομένα ώστε, έως το 2011, να έχουν τεθεί φιλόδοξοι τομεακοί στόχοι για την ενεργειακή απόδοση και για τις περικοπές των εκπομπών άνθρακα. Οι  τομεακοί αυτοί στόχοι πρέπει να αποβλέπουν στο ξεπέρασμα των στόχων της ΕΕ για το 2020 ήδη από το 2015. Απευθυνόμενη στα κράτη μέλη της ΕΕ και στον τομέα των ΤΠΕ, η σημερινή σύσταση της Επιτροπής αποσκοπεί στην ελευθέρωση δυναμικού ενεργειακής απόδοσης μέσω περισσότερων πρωτοβουλιών για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ( ΣΔΙΤ), όπως αυτές που πρόσφατα δρομολόγησε η Επιτροπή σχετικά με τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και τα πράσινα αυτοκίνητα, αλλά και με συνεργασίες μεταξύ του κλάδου των ΤΠΕ και συγκεκριμένων στρατηγικών τομέων. Εν προκειμένω, προσδιορίζονται οι τομείς των κατασκευών, των μεταφορών και της εφοδιαστικής ως κύριοι οικονομικοί τομείς όπου παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτη η ενεργειακή απόδοση μέσω της χρήσης ΤΠΕ. 

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από τις χώρες της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν λύσεις που να βασίζονται σε ΤΠΕ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Τα έξυπνα δίκτυα και τα έξυπνα συστήματα μέτρησης μπορούν να βελτιώσουν την αποδοτική παραγωγή και τον έλεγχο, καθώς και τη διανομή και κατανάλωση της ενέργειας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει έως το τέλος του 2010 να έχουν συμφωνήσει σε κοινή προδιαγραφή για έξυπνη μέτρηση που θα παρέχει στους καταναλωτές βελτιωμένη πληροφόρηση και θα τους βοηθήσει στη διαχείριση της ενεργειακής τους κατανάλωσης. Διαθέτοντας έξυπνη μέτρηση στο σπίτι, οι καταναλωτές θα μπορούν, π.χ., να περιορίσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση έως και 10%. Το αργότερο έως τα τέλη του 2012 θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί χρονικό πλαίσιο για την εγκατάσταση έξυπνης μέτρησης στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Άλλα παραδείγματα οικολογικού δυναμικού των ΤΠΕ που αναφέρονται στο κείμενο που ενέκρινε η Επιτροπή σήμεραείναι:

1) εάν η Ευρώπη αντικαθιστούσε μόνο το 20% του συνόλου των επιχειρηματιών ταξιδιών με βιντεοδιασκέψεις, θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από 22 εκατ. τόνους CO2 ετησίως,

2) η εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων που διευκολύνουν αυξημένη χρήση επιγραμμικών (δικτυακών) δημόσιων υπηρεσιών και εφαρμογών θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 1–2% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης το 2020.

Με τη σημερινή σύσταση καλούνται οι δημόσιες διοικήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο να κάνουν καλύτερη χρήση των εργαλείων ΤΠΕ για ενεργειακή προσομοίωση και μοντελοποίηση, μεταξύ άλλων και στην κατάρτιση επαγγελματιών στους κλάδους των κατασκευών, των μεταφορών και της εφοδιαστικής. Μπορούν επίσης να δώσουν ώθηση στην αφομοίωση ενεργειακά αποδοτικότερων τεχνολογιών εντάσσοντάς τες σε προγράμματα δημοσίων συμβάσεων.