Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρωπαϊκά κτίρια θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά στην επόμενη δεκαετία, υποστηρίζει η Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μορφωθούν εκ νέου οι κατασκευαστές και οι αρχιτέκτονες. Η πρόχειρη έκθεση της Επιτροπής κάνει λόγο για τον στόχο της μείωσης κατά το ένα πέμπτο της χρήσης ενέργειας μέσω αυτών των ενεργειών, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Δεκαπέντε εκατομμύρια ευρωπαϊκά κτίρια θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά στην επόμενη δεκαετία, υποστηρίζει η Ε.Ε., ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να μορφωθούν εκ νέου οι κατασκευαστές και οι αρχιτέκτονες. Η πρόχειρη έκθεση της Επιτροπής κάνει λόγο για τον στόχο της μείωσης κατά το ένα πέμπτο της χρήσης ενέργειας μέσω αυτών των ενεργειών, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθούν 2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Η πρόταση για δεσμευτικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων αυτών αναμένεται να προκαλέσει έντονες πολιτικές διαμάχες, ενώ αν υιοθετηθεί, δισεκατομμύρια ευρώ θα διοχετευθούν από την Ε.Ε. στον τομέα των ακινήτων, ενώ παράλληλα θα σημάνει σμίκρυνση της αγοράς των παραδοσιακών παρόχων ενέργειας κατά 11%.

«Σχεδόν όλες οι μελέτες δείχνουν μια έλλειψη αντίληψης από τους πολίτες και τις εταιρείες όσον αφορά τα οφέλη των επενδύσεων στην ενεργειακή απόδοση», αναφέρει η έκθεση μεταξύ άλλων. Επίσης, η Επιτροπή θεωρεί ότι «πολλές από τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση κάνουν τη βιομηχανία μας πιο ανταγωνιστική και τους πολίτες πλουσιότερους».

Πρόκειται για μια στρατηγική με στόχο τη μείωση των εκπομπών και την εξοικονόμηση δις ευρώ που δαπανώνται ετησίως για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη. Όσον αφορά την χρηματοδότηση του προγράμματος, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα ξεκινήσει «Σχέδιο Ευρωπαϊκής Οικοδόμησης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο την στήριξη των βελτιώσεων σε 15 εκατ. κτίρια μέχρι το 2020».

Εξετάζεται, τέλος, το ενδεχόμενο αναγκαστικής ανακαίνισης των λιγότερο αποδοτικών κτιρίων από τους ιδιοκτήτες τους πριν την πώλησή τους, αν και αυτή η ρύθμιση θεωρείται δύσκολο να υιοθετηθεί.