Η απελευθέρωση της βρετανικής αγοράς ενέργειας θα πρέπει να αναστραφεί, με τα υπουργεία να αναλαμβάνουν ένα διευρυμένο ρόλο στις αποφάσεις, σύμφωνα με την κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται για μια έκπληξη μετά από 20 χρόνια σταθερής φιλελεύθερης πολιτικής, η οποία δημιούργησε, σύμφωνα με τους FT, μια από τις πιο ελεύθερες και ανταγωνιστικές ενεργειακές αγορές στον κόσμο
Η απελευθέρωση της βρετανικής αγοράς ενέργειας θα πρέπει να αναστραφεί, με τα υπουργεία να αναλαμβάνουν ένα διευρυμένο ρόλο στις αποφάσεις, σύμφωνα με την κυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Πρόκειται για μια έκπληξη μετά από 20 χρόνια σταθερής φιλελεύθερης πολιτικής, η οποία δημιούργησε, σύμφωνα με τους FT, μια από τις πιο ελεύθερες και ανταγωνιστικές ενεργειακές αγορές στον κόσμο.

Η Επιτροπή κατέληξε ότι η αγορά ως έχει δεν παράγει ούτε τις απαραίτητες επενδύσεις σε μορφές ενέργειας φιλικές προς το περιβάλλον, ούτε μια διαφοροποίηση της παροχής. «Αναρωτιόμαστε εάν έχουμε φθάσει πολύ μακριά με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», δηλώνει ο Ντέιβιντ Κένεντι, επικεφαλής της Επιτροπής. Προσθέτει ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η υποχρεωτική επένδυση σε μονάδες καθαρού άνθρακα.
 
Την περασμένη Παρασκευή, η Ofgem ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν 200 δις λίρες σε επενδύσεις για την αντικατάσταση πεπαλαιωμένων ενεργειακών υποδομών και για τη μείωση των εκπομπών. Η Επιτροπή φοβάται ότι αν δεν αναδιαμορφωθεί η αγορά, η επένδυση αυτή δεν θα γίνει δυνατή. Οι FTαναφέρουν σε άρθρο τους ότι το ένα τρίτο της δυνατότητας παραγωγής ενέργειας της Βρετανίας αναμένεται να φτάσει στο τέλος του στην επόμενη δεκαετία, καθώς πυρηνικοί σταθμοί και εργοστάσια λιθάνθρακα πλησιάζουν το τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού έχουν επενδύσει από το 1990 και μετά κυρίως στο φυσικό αέριο, κάτι που συνέβαλε στη μείωση των εκπομπών, αλλά αύξησε την εξάρτηση από εισαγωγές. Με βάση τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, η τιμή των εκπομπών που έχει προκύψει από το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε. είναι πολύ μικρή (13 ευρώ/τόνο) και δεν ενθαρρύνει τις εταιρείες να επενδύσουν σε πράσινες πηγές. Η βρετανική Επιτροπή είναι υπέρ μιας τιμής κοντά στα 50 ευρώ προκειμένου να επιφέρει ραγδαία αλλαγή στο ενεργειακό τοπίο.

Ο υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, χαιρέτισε την Έκθεση και δήλωσε σχετικά πως «δεν εφησυχάζουμε και έχουμε ως στόχο βήματα προς τις ΑΠΕ, την πυρηνική ενέργεια και τον καθαρό λιθάνθρακα, την πιο έξυπνη χρήση ενέργειας και μια στροφή προς τη μείωση του άνθρακα στην οικονομία μας».