Εντείνονται οι προσπάθειες της ΕΕ να πειστούν ακόμη και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ώστε να στραφούν στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), που περιγράψει τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Εντείνονται οι προσπάθειες της ΕΕ να πειστούν ακόμη και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, ώστε να στραφούν στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), που περιγράψει τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αφενός μεν η ΕΕ προωθεί τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη χρήση των οποίων επιδιώκει να διασφαλίσει την ενεργειακή της αυτονομία, αφετέρου δε αναπτύσσει πολιτικές, οι οποίες εκτιμάται πως συμβάλλουν στην προστασία του κλίματος.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών και με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας από 60 χώρες - τόσο της ΕΕ, όσο και από τις περιοχές του Περσικού κόλπου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου - και στο επίκεντρο των συζητήσεών τους βρέθηκαν, αφενός μεν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφετέρου δε η προστασία του κλίματος.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας, Άντριες Πίμπαλγκς, ανέφερε πως με τη χρήση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, αλλά και άλλων, φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων, όπως της βιομάζας, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του κλίματος του πλανήτη μας. Μάλιστα, επισήμανε πως στόχος της ΕΕ είναι, μέχρι το 2020, να διασφαλίσει την κάλυψη του 20% των αναγκών των χωρών-μελών της με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Πιλότος η παραγωγή ηλιακής ενέργειας από τη Σαχάρα

Βέβαια, ο στόχος αυτός, τον οποίο σύμφωνα με τον επίτροπο έχει θέσει η ΕΕ, δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τους απεσταλμένους από τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Άλλωστε, εκείνο το οποίο έχουν να προσφέρουν οι συγκεκριμένες δεν είναι άλλο από πετρέλαιο. Από την πλευρά της, όμως, η αρμόδια επίτροπος επί των Εξωτερικών Υποθέσεων Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ, υπογράμμισε ότι τα σημερινά πετρελαιοπαραγωγά κράτη μπορούν να εξελιχτούν σε χώρες, οι οποίες θα προσφέρουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Σύμφωνα με την επίτροπο Βάλντερ, οι σχετικά πρόσφατες έρευνες των ειδικών, στους οποίους η Επιτροπή ανέθεσε τη μελέτη του θέματος, ανέδειξαν το συγκεκριμένο ζήτημα. Παράλληλα, τόνισε πως «στην περιοχή του κόλπου έχουμε ένα πλήθος συνεργασιών στην αγορά ενέργειας και στις ορυκτές πηγές ενέργειας. Την ενισχύουμε τώρα στις ανανεώσιμες πηγές και κυρίως στην ηλιακή ενέργεια».

Η επίτροπος Φερέρο Βάλντνερ πρόσθεσε πως πιστεύει ότι οι χώρες του Κόλπου έχουν διττό ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό διότι - όπως είπε - αφενός θα αξιοποιήσουν το know how, που έχουν οι «27» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και αφετέρου θα μπορέσουν να εξάγουν ηλιακή ενέργεια στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό - τόνισε - θα διαμορφώσουν τις συνθήκες μετάβασης στην εποχή μετά το πετρέλαιο, καλύπτοντας τα ενεργειακά κενά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με την επίτροπο, η ΕΕ είναι διατεθειμένη, από την πλευρά της, να συνεργαστεί με τις χώρες της νότιας Μεσογείου. «Έχουμε προχωρήσει μέχρι τώρα σταδιακά στη συνεργασία με τις χώρες του Μαγκρέμπ, σε επίπεδο ενεργειακής αγοράς και εποπτικών υπηρεσιών. Εκτός αυτού, έχουμε αναπτύξει και μέτρα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας, με τη σύσταση ενός Κέντρου Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας στο Κάιρο. Βεβαίως, το μεγάλο έργο της ΕΕ είναι το Μεσογειακό Πλάνο Ηλιακής Ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, όπως είπε η επίτροπος Φερέρο Βάλντερ, το μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο στοχεύει στην τροφοδότηση της Ευρώπης με ηλιακή ενέργεια από τις χώρες του Μαγκρέμπ (όσες καταλαμβάνουν τμήματα της ερήμου Σαχάρα) και η συγκεκριμένη ιδέα έχει ενθουσιάσει τους πάντες. Πλην όμως, μέχρι την υλοποίησή του απαιτούνται ακόμη έρευνες αλλά και επενδυτές, καθώς και υποδομές. «Θα χρειαστεί χρόνος - πρόσθεσε - αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή».

(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)