Δεκάδες τόνους πυρηνικών αποβλήτων στέλνει η Γαλλία στη Ρωσία κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Liberation. Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίπου το 13% των ραδιενεργών υλικών που παράγονται στη Γαλλία αποθηκεύονται στο συγκρότημα Τομσκ-7 της Σιβηρίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κάθε χρόνο στέλνονται εκεί από τη Γαλλία περίπου 120 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου
Δεκάδες τόνους πυρηνικών αποβλήτων στέλνει η Γαλλία στη Ρωσία κάθε χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Liberation. Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίπου το 13% των ραδιενεργών υλικών που παράγονται στη Γαλλία αποθηκεύονται στο συγκρότημα Τομσκ-7 της Σιβηρίας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 κάθε χρόνο στέλνονται εκεί από τη Γαλλία περίπου 120 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Το ουράνιο αυτό επανεμπλουτίζεται και μετατρέπεται σε πρώτες ύλες, που ξαναχρησιμοποιεί η κρατική ElectricitedeFrance (ποσοστό 10%), και σε ουράνιο πολύ απεμπλουτισμένο (ποσοστό 90%), που περνά στην ιδιοκτησία του ρωσικού εργοστασίου Tenex.

Η EDF υποστηρίζει πάντως, από την πλευρά της, ότι δεν μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα στη Ρωσία. Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ομίλου, τα ραδιενεργά απόβλητα που παράγονται αποθηκεύονται «με ασφάλεια» στη Λα Αγκ. Μόνο το ανακυκλώσιμο ουράνιο στέλνεται στη Ρωσία για να εμπλουτιστεί, πρόσθεσε.