Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή σχεδιάζει να καταθέσει εντός του Νοεμβρίου πρόταση στους 27 με στόχο να καταστεί υποχρεωτικός ο κοινοτικός στόχος για εξοικονόμηση κατά 20% της ενέργειας στα κτίρια έως το 2020. Προς το παρόν ο εν λόγω στόχος είναι προαιρετικός. Στο πλαίσιο του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Ε.Ε. έχει θέσει ως υποχρεωτικούς στόχους τη μείωση κατά 20% σε σχέση με το 1990 του διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση κατά 20% της συνεισφοράς των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Επιτροπή σχεδιάζει να καταθέσει εντός του Νοεμβρίου πρόταση στους 27 με στόχο να καταστεί υποχρεωτικός ο κοινοτικός στόχος για εξοικονόμηση κατά 20% της ενέργειας στα κτίρια έως το 2020.

Προς το παρόν ο εν λόγω στόχος είναι προαιρετικός. Στο πλαίσιο του περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η Ε.Ε. έχει θέσει ως υποχρεωτικούς στόχους τη μείωση κατά 20% σε σχέση με το 1990 του διοξειδίου του άνθρακα και την αύξηση κατά 20% της συνεισφοράς των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στη συνολική κατανάλωση. Ο τρίτος στόχος, που είναι προαιρετικός, προβλέπει την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%.

Εντούτοις, η Επιτροπή ανησυχεί ότι δεν θα επιτευχθεί ο μη δεσμευτικός τρίτος στόχος, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύναμο το τρίπτυχο κοινοτικό σχέδιο. Aρχισε, λοιπόν, να βολιδοσκοπεί τις αντιδράσεις των εταίρων στο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 20%.

Ο αρμόδιος επίτροπος Αντρις Πίμπαγκς διαπίστωσε στην άτυπη σύνοδο των 27 τον περασμένο Ιούλιο στην Κοπεγχάγη, ότι σε γενικές γραμμές οι 27 βλέπουν με καλό μάτι να καταστεί υποχρεωτική η προαιρετική δέσμευση. Απλώς, οι περισσότεροι εταίροι ζήτησαν να μην εκπονηθεί στο πόδι η σχετική πρόταση και να σχεδιαστεί κατά τρόπο που να μην προκαλέσει προβλήματα στην εφαρμογή της. Η στάση αυτή ενθάρρυνε τον επίτροπο, ο οποίος σχεδιάζει να υποβάλει την πρότασή του στα κράτη-μέλη τον επόμενο μήνα.

Οι υπηρεσίες του Α. Πίμπαγκς πιστεύουν ότι είναι εφικτός ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% με την παροχή φορολογικών κινήτρων από τους 27, ώστε να καταστούν μέχρι το 2020 οικονομικά από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας (μονώσεις κ.λπ.) κάπου 15 εκατ. κτίρια παλαιάς τεχνολογίας.

(από την εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ", 13/10/2009)