Η καρδιά της τεχνολογίας και της οικονομίας του μέλλοντος χτύπησε αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα, στο Δεύτερο Διεθνές Φόρουμ Νανοτεχνολογίας. Το «παρών» έδωσαν μερικοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες και ερευνητές στον τομέα αυτόν. Το γεγονός ωστόσο που προκάλεσε ευχάριστη εντύπωση ήταν η παρουσία στο Φόρουμ του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με μια ομιλία που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μανιφέστο έθεσε τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις για το μέλλον της τεχνολογίας και της οικονομίας της χώρας του
Η καρδιά της τεχνολογίας και της οικονομίας του μέλλοντος χτύπησε αυτήν την εβδομάδα στη Μόσχα, στο Δεύτερο Διεθνές Φόρουμ Νανοτεχνολογίας. Το «παρών» έδωσαν μερικοί από τους σημαντικότερους επιστήμονες και ερευνητές στον τομέα αυτόν. Το γεγονός ωστόσο που προκάλεσε ευχάριστη εντύπωση ήταν η παρουσία στο Φόρουμ του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με μια ομιλία που κάλλιστα μπορεί να χαρακτηριστεί ως μανιφέστο έθεσε τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις για το μέλλον της τεχνολογίας και της οικονομίας της χώρας του.

Απευθυνόμενος στους επιστήμονες, αφού υπενθύμισε πως η χώρα του διαθέτει το επιστημονικό δυναμικό, την τεχνογνωσία και τους απαραίτητους οργανωτικούς και οικονομικούς πόρους για να μετατραπεί σε απόλυτο ηγέτη στον τομέα της νανοτεχνολογίας, ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο κυβερνητικό πρόγραμμα στον κόσμο για την ανάπτυξη του τομέα. Συγκεκριμένα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε πως ώς το 2015 θα επενδυθούν περισσότερα από 10,5 δισ. δολ. από αυτό το πρόγραμμα, προσδοκώντας τα κέρδη από τις πωλήσεις του τομέα νανοτεχνολογίας να φτάσουν τα 20,7 δισ. δολ.

Η Ρωσία επίσης θα προχωρήσει στην αναμόρφωση της υπάρχουσας νομοθεσίας, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για τα προϊόντα νανοτεχνολογίας. Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του λόγω της πλούσιας επιστημονικής της παράδοσης έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, αναφέροντας ως παράδειγμα το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης στον συγκεκριμένο τομέα, το οποίο σε συνδυασμό με τη μεγάλη αγορά, ανάβει υποχρεωτικά το πράσινο φως για να πρωταγωνιστήσει διεθνώς.

Θέτοντας τις βασικές προτεραιότητες, ο Μεντβέντεφ έθιξε το ζήτημα της στελέχωσης αυτού του τομέα, τονίζοντας πως απαιτείται η είσοδος 150.000 ανθρώπων στη νανοτεχνολογία. Για τον λόγο αυτό ζήτησε να διευκολυνθεί η επιστροφή διαπρεπών Ρώσων επιστημόνων και ερευνητών στις νέες τεχνολογίες από το εξωτερικό.

Το σημαντικότερο σημείο της ομιλίας του ήταν ο συσχετισμός της νανοτεχνολογίας με την οικονομική κρίση και τη μεσοπρόθεσμη απεξάρτηση της χώρας του από το πετρέλαιο. Δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός, τόνισε πως μετά το τέλος της οικονομικής κρίσης η Ρωσία «πρέπει να βασιστεί περισσότερο σε καινοτόμες τεχνολογίες διότι η εξάρτησή της από τους φυσικούς πόρους θα καταστεί μοιραία για την πορεία της οικονομίας».

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 10/10/2009)