«Η πυρηνική ενέργεια είναι «καθαρή ενέργεια» μόνο ως προς τους αέριους ρύπους. Ρύπανση όμως δεν είναι μόνο ό,τι δεν βλέπουμε, είναι τα πυρηνικά κατάλοιπα που θα μολύνουν το έδαφος και τις θάλασσές μας για εκατοντάδες χρόνια, ενώ οι κίνδυνοι που προκύπτουν κατά τη μεταφορά των αποβλήτων στους σταθμούς αποθήκευσης είναι πολύ μεγάλοι. Τόσο μεγάλοι που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις υποσχέσεις για φθηνή ενέργεια και ενεργειακή ανεξαρτησία»
«Η πυρηνική ενέργεια είναι «καθαρή ενέργεια» μόνο ως προς τους αέριους ρύπους. Ρύπανση όμως δεν είναι μόνο ό,τι δεν βλέπουμε, είναι τα πυρηνικά κατάλοιπα που θα μολύνουν το έδαφος και τις θάλασσές μας για εκατοντάδες χρόνια, ενώ οι κίνδυνοι που προκύπτουν κατά τη μεταφορά των αποβλήτων στους σταθμούς αποθήκευσης είναι πολύ μεγάλοι. Τόσο μεγάλοι που δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις υποσχέσεις για φθηνή ενέργεια και ενεργειακή ανεξαρτησία».

Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, στο χαιρετισμό του στο 3ο Διεθνές Αντιπυρηνικό Φεστιβάλ Ρόδου, θυμίζοντας ότι το ΤΕΕ πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου της Μεσογείου. Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ – με αφορμή και τη σημερινή έναρξη του Συνεδρίου για τη διευκόλυνση της εφαρμογής της Συνθήκης Ολικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, στην έδρα του ΟΗΕ – , «κυρίαρχες ευθύνες στο θέμα έχουν τόσο οι ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις όσο και χώρες που φαίνεται ότι επιζητούν για τον εαυτό τους το χαρακτηρισμό αυτό, όμως αναμφισβήτητα μερίδιο ευθύνης έχουν και όλες οι υπόλοιπες χώρες, από τις οποίες οι λαοί περιμένουν πρωτοβουλίες και άσκηση πιέσεων για να οδηγηθούμε σε ένα κόσμο απαλλαγμένο από την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος. Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου έχει, ήδη, επιτύχει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση και σίγουρα θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, αναλαμβάνοντας ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες στο μέλλον».

Όπως επισήμανε ο κ. Αλαβάνος, πέραν των πυρηνικών όπλων και της επιτακτικής ανάγκης για την απαγόρευση τόσο της απειλής όσο και της χρήσης τους «αξίζει να σταθούμε και στις θεωρούμενες ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής τεχνολογίας».

Τα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης τα οποία χρησιμοποιούνται έως σήμερα, βασισμένα στην υπερκατανάλωση ενέργειας, πλησιάζουν πλέον τα όριά τους, έχοντας, ήδη, δημιουργήσει ένα σύνολο οξύτατων και δυσεπίλυτων προβλημάτων για ολόκληρο τον κόσμο. «Στην αλόγιστη χρήση ρυπογόνων πρώτων υλών με τρομακτικών διαστάσεων περιβαλλοντικές επιπτώσεις πολλοί υποδεικνύουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική «λύση» που θα εξασφαλίσει τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών, τόσο των αναπτυγμένων όσο – και μάλιστα ιδιαίτερα- και των αναπτυσσόμενων χωρών, «φθηνά» και «καθαρά». Στην κατεύθυνση αυτή έχει αναπτυχθεί και επιστημονική και τεχνική επιχειρηματολογία, ότι η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας δεν εκλύει ρύπους στην ατμόσφαιρα. Η έρευνα, ωστόσο, αποδεικνύει αυξημένη θερμική ενέργεια στις περιοχές όπου λειτουργούν πυρηνικά εργοστάσια, ενώ χωρίς λύση παραμένει το πολύ μεγάλο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων των πυρηνικών μονάδων, για τα οποία δεν υπάρχει τρόπος αδρανοποίησης, ενώ ο δυνάμει κίνδυνος της ενίσχυσης των προγραμμάτων  απόκτησης ή επέκτασης του πυρηνικού οπλοστασίου πολλών χωρών είναι ένα επιπλέον άλυτο πρόβλημα της ανάπτυξης της πυρηνικής τεχνολογίας και βιομηχανίας εδώ και πολλές δεκαετίες».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, των πολλών και αυξανόμενων περιβαλλοντικών πληγών, «η κοινή γνώμη συνεχίζει, ευτυχώς, να απορρίπτει την πυρηνική ενέργεια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «αλλά δυστυχώς, αυξάνεται ο αριθμός των χωρών στην περιοχή μας (Αλβανία, Τουρκία και ενδεχομένως η Αίγυπτος και χώρες της Μέσης Ανατολής), οι οποίες προωθούν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και προστίθενται στις χώρες που, ήδη, τη χρησιμοποιούν (Βουλγαρία, Σλοβενία, Αρμενία, Ουκρανία). Και ενώ δεν μπορούμε να τις εμποδίσουμε, φορείς όπως το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο της Μεσογείου με το δίκτυο συνεργασιών του στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να αποδειχθούν σημαντικότατοι παράγοντες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και άσκησης πίεσης στις κυβερνήσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών αντιδραστήρων».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Αλαβάνος τόνισε: “Στην αυγή ακόμα του 21ου αιώνα μπορούμε να επιλέξουμε ένα άλλο μέλλον, ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον τρόμο του πολέμου και των εκατομμυρίων ανθρωπίνων θυμάτων, απαλλαγμένο από όπλα μαζικής καταστροφής, πυρηνικά και συμβατικά, ένα μέλλον ασφαλές και ειρηνικό».

(από το Ενημερωτικό Δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τ. 2555, 12/10/2009)