Το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων του Βελγίου αναβάλλεται για μια δεκαετία έως το 2025 για λόγους κόστους και ενεργειακής ασφάλειας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με νόμο του 2003, οι επτά αντιδραστήρες που καλύπτουν σήμερα το 55% των αναγκών του Βελγίου σε ηλεκτρική ενέργεια επρόκειτο να κλείσουν το διάστημα 2015-2025, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων του Βελγίου αναβάλλεται για μια δεκαετία έως το 2025 για λόγους κόστους και ενεργειακής ασφάλειας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με νόμο του 2003, οι επτά αντιδραστήρες που καλύπτουν σήμερα το 55% των αναγκών του Βελγίου σε ηλεκτρική ενέργεια επρόκειτο να κλείσουν το διάστημα 2015-2025, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να καθυστερήσει κατά 10 χρόνια την πρώτη φάση της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας» ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας και Κλίματος Πολ Μανιέτ.

Τρεις από τους επτά αντιδραστήρες -δύο στη μονάδα της Ντελ στο βόρειο Βέλγιο και ένας στο Τοχάνζ στα νότια της χώρας- θα κλείσουν το 2025 αντί το 2015 και θα συμπληρώσουν έτσι 50 χρόνια λειτουργίας.

Σε αντάλλαγμα για την αναβολή, οι τρεις βασικές εταιρείες ηλεκτροδότησης, η Electrabel, θυγατρική της γαλλικής GDF Suez, και η SPE θα προσφέρουν από 215 έως 245 εκατ. δολάρια στον κρατικό προϋπολογισμό το διάστημα 2010-2014.

Με το κόστος των ορυκτών καυσίμων να αυξομειώνεται συνεχώς και τους φόβους για την κλιματική αλλαγή να μεγαλώνουν, η πυρηνική ενέργεια φαίνεται να αναβιώνει σε πολλές χώρες, ευρωπαϊκές και μη.

Η αναβολή στην κατάργηση των αντιδραστήρων «θα εγγυηθεί την ασφάλεια της προσφοράς, θα περιορίσει την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα και θα μας επιτρέψει να διατηρήσουμε τιμές που προστατεύουν την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» εξήγησε ο Μανιέτ.