Ανέβασε τους τόνους έναντι της Τσεχίας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουελ Μπαρόζο, ο οποίος απέκλεισε, χθες, οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ την κάλεσε να προχωρήσει άμεσα στην επικύρωσή της.

Ανέβασε τους τόνους έναντι της Τσεχίας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζε Μανουελ Μπαρόζο, ο οποίος απέκλεισε, χθες, οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ την κάλεσε να προχωρήσει άμεσα στην επικύρωσή της.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Γιαν Φίσερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι είναι προς το συμφέρον της Τσεχίας να επικυρώσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, τη Συνθήκη και να μην υπάρξουν άλλα τεχνητά εμπόδια.

«Είναι υποχρέωσή μου και καθήκον να υπενθυμίζω ότι η Ε.Ε. βασίζεται σε αρχές και αξίες», ανέφερε o κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «μια βασική αρχή του κοινοτικού και διεθνούς δικαίου είναι η καλή πίστη και συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών».

Ο κ. Μπαρόζο απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης, η οποία έχει επικυρωθεί από 26 κράτη - μέλη. Η θέση αυτή αποτελεί και απάντηση της Ε.Ε. στον όρο που θέτει ο Τσέχος Πρόεδρος, Βάτσλαβ Κλάους, να εξαιρεθεί η Τσεχία από την εφαρμογή του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων που αποτελούν μέρος της νέας συνθήκης.

Ο κ. Κλάους επιθυμεί αυτήν την εξαίρεση, για να αποκλειστεί στο μέλλον οποιαδήποτε διεκδίκηση περιουσιών στην Τσεχία των 1,5 εκατ. Σουδητών, που εκδιώχθηκαν ή έφυγαν από τη χώρα αυτή και εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Καμία επαφή

Ο κ. Φίσερ, που είναι και ο αποδέκτης των πιέσεων των κοινοτικών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία επαφή των Ευρωπαίων με τον Πρόεδρο Κλάους, συμφώνησε σήμερα ότι δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης η Συνθήκη της Λισαβόνας.

Ως εναλλακτική λύση για την επίλυση του προβλήματος ο ίδιος προτείνει μια πολιτική δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ της εξαίρεσης της Τσεχία από το χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να λάβει τη μορφή πρωτοκόλλου και να ενσωματωθεί στη Συνθήκη, ώστε να επικυρωθεί με την επόμενη διεύρυνση (ένταξη Κροατίας).

Πάντως, αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, θεωρώντας ότι αυτό θα αποτελούσε προηγούμενο, που θα μπορούσε να επικαλεστεί κάθε χώρα στο μέλλον.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε και σήμερα ότι, μόλις βγει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τσεχίας, η χώρα αυτή θα πρέπει να επικυρώσει αμέσως τη Συνθήκη.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει 10 γερουσιαστές προσκείμενοι στον κ. Κλάους, οι οποίοι θεωρούν ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας οδηγεί σε ένα υπερκράτος, το οποίο αναιρεί την εθνική κυριαρχία.

Το ίδιο Δικαστήριο έχει ήδη απορρίψει άλλη παρόμοια προσφυγή, κάτι που εκτιμάται ότι θα κάνει και τώρα.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 14/10/2009)