Ως θεμέλιο λίθο της στρατηγικής συνεργασίας της Σερβίας και της Ρωσίας χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Κονούζιν την κοινή «πορεία» των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας. Ο υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας Πέταρ Σκούντριτς και ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Κονούζιν, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού σταθμού Djerdap 1 επισήμαναν πως η αναβάθμιση του υδροηλεκτρικού σταθμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως θεμέλιο λίθο της στρατηγικής συνεργασίας της Σερβίας και της Ρωσίας χαρακτήρισε ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Κονούζιν την κοινή «πορεία» των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Ο υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας Πέταρ Σκούντριτς και ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Κονούζιν, έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στις εγκαταστάσεις του υδροηλεκτρικού σταθμού Djerdap 1 επισήμαναν πως η αναβάθμιση του υδροηλεκτρικού σταθμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως τόνισε ο κ. Κονούζιν, η αναβάθμιση του σταθμού, θα παρατείνει τη λειτουργάι του για τουλάχιστον 40 έτη, ενώ η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί κατά 30%, σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα.

Οι εργασίες αναβάθμισης του υδροηλεκτρικού σταθμού Djerdap 1 ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2009 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015. Η συνολική αξία της επένδυσης διαμορφώνεται στο ποσό των 168 εκ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 139,8 εκ. δολάρια αντιστοιχούν στο κόστος των εργασιών που εκτελεί η ρωσική εταιρία Silovie Mashini και τα 28 εκ. δολάρια το κόστος των εργασιών που εκτελεί η σερβική εταιρία Djerdap.

Ο κ. Κονούζιν σημείωσε πως η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι.
«Υπάρχουν έργα που χαρακτηρίζονται από τις δύο πλευρές σημαντικά και με προοπτική, όπως η κατασκευή ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Σερβία, ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιεί το αέριο που θα προμηθευόταν από τον αγωγό South Stream” ανέφερε ο κ. Κονούζιν.