Παρατείνεται η θητεία της Κομισιόν η οποία θα χειρίζεται μόνο τρέχουσες υποθέσεις και επείγοντα θέματα, μέχρι την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο, η θητεία της σημερινής Επιτροπής ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.
Παρατείνεται η θητεία της Κομισιόν η οποία θα χειρίζεται μόνο τρέχουσες υποθέσεις και επείγοντα θέματα, μέχρι την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαρόζο, η θητεία της σημερινής Επιτροπής ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου. Όμως, λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με την επικύρωση της Λισσαβόνας (η Τσεχία δεν έχει επικυρώσει), η θητεία της παρατείνεται αυτόματα (χωρίς απόφαση του Συμβουλίου), αλλά μόνο για το χειρισμό τρεχουσών και επειγουσών υποθέσεων, ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η Επιτροπή θα μπορεί να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να υποβάλλει προτάσεις, διευκρίνισε ότι αυτό θα κρίνεται κατά περίπτωση, δηλαδή εάν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, κανένας δεν είναι σήμερα σε θέση να προβλέψει πότε θα τερματιστεί η εκκρεμότητα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ώστε να μπορέσει να εγκατασταθεί η νέα Κομισιόν «Μπαρόζο ΙΙ». Αναγνώρισε, όμως, ότι πρόκειται για μια «εξαιρετική κατάσταση», η οποία δεν είναι ευχάριστη για τον Πορτογάλο Πρόεδρο.

Πρόσθεσε δε ότι ο κ. Μπαρόζο ζήτησε από τα κράτη - μέλη να περιμένουν να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και μετά να κοινοποιήσουν στον ίδιο τα ονόματα των επιτρόπων που θα στείλουν στις Βρυξέλλες για την επόμενη Κομισιόν.

Η παράταση της θητείας της Επιτροπής κρίθηκε επιβεβλημένη, διότι, με τη σημερινή Συνθήκη της Νίκαιας, μειώνεται ο αριθμός των επιτρόπων, οι οποίοι θα είναι λιγότεροι από τα κράτη - μέλη. Με τη νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας, παρότι αρχικά προβλεπόταν η μείωση του αριθμού των επιτρόπων, στη συνέχεια και ύστερα από απαίτηση της Ιρλανδίας, αποφασίστηκε κάθε χώρα - μέλος και επίτροπος.

Τα κράτη - μέλη βρίσκονται σήμερα σε στάση αναμονής, περιμένοντας την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Τσεχίας, στο οποίο έχουν προσφύγει 10 γερουσιαστές προσκείμενοι στον ευρωσκεπτικιστή Πρόεδρο, Βάτσλάβ Κλάους, ισχυριζόμενοι ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας οδηγεί σε ένα υπερ-κράτος, σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας κάθε κράτους - μέλους. Η απόφαση αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι ο κ. Κλάους θα επικυρώσει τη Συνθήκη.

(Aπό την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 17/10/2009)