Μια πρωτοποριακή ιδέα που θα εφαρμοστεί σύντομα στα υπόγεια των σπιτιών του Αμβούργου ίσως κρύβει την απάντηση στις αενάως επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις, εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, για τη χωροθέτηση των ρυπογόνων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας.
Μια πρωτοποριακή ιδέα που θα εφαρμοστεί σύντομα στα υπόγεια των σπιτιών του Αμβούργου ίσως κρύβει την απάντηση στις αενάως επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις, εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, για τη χωροθέτηση των ρυπογόνων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας.

Η μικρή εταιρεία Lichtblick, που προμηθεύει ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές σε 500.000 νοικοκυριά στη Γερμανία, αποφάσισε να καταργήσει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας... τεμαχίζοντάς τα σε χιλιάδες κομμάτια. Οι μίνι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, σε μέγεθος ψυγείου, θα βρίσκονται στα υπόγεια των οικιακών καταναλωτών ρεύματος και εκτός από ηλεκτρισμό, θα παράγουν και ζεστό νερό για θέρμανση και οικιακή χρήση. Ολα αυτά με τρομερή ενεργειακή αποτελεσματικότητα της τάξης του 92%, τη στιγμή που τα πιο αποτελεσματικά πυρηνικά εργοστάσια δεν καταφέρνουν να αξιοποιήσουν παρά μόνο το 30% της ενέργειας που παράγουν, ενώ τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια φυσικού αερίου δεν ξεπερνούν το 60%.

Στην καρδιά του «ZuhauseKraftwerk» βρίσκεται ένας κινητήρας φυσικού αερίου της Volkswagen – στοιχείο που από μόνο του αρκεί για να μειώσει τον ενθουσιασμό όσων περίμεναν από το νέο σύστημα άψογες οικολογικές περγαμηνές. Ομως, πέρα από την εξαιρετικά μεγάλη αποτελεσματικότητα στη χρήση του καυσίμου και την οικονομία σε χρήματα, το αξιοσημείωτο στο νέο αυτό σύστημα είναι ότι φέρνει αλλαγή παραδείγματος στο πεδίο της ενεργειακής παραγωγής. Αντί για τεράστιες επενδύσεις, αντί για ομηρικές διαμάχες σχετικά με τη χρήση γης, τον θόρυβο, τη ρύπανση, τα απόβλητα κ.τ.λ., η παραγωγή ενέργειας αποκεντρώνεται και γίνεται υπόθεση του κάθε σπιτιού.

Επίσης, οι μίνι σταθμοί συνδυάζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ καλύτερα απ’ ό,τι οι μεγάλες αργοκίνητες μονάδες. Η Lichtblick ισχυρίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες μίνι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να διοχετεύσουν ρεύμα στο δίκτυο μέσα σε ένα μόλις λεπτό από τη στιγμή που θα λάβουν την σχετική εντολή. Ο αντίστοιχος χρόνος για την έναρξη λειτουργίας μιας θερμοηλεκτρικής μονάδας είναι επτά ώρες, ενώ ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι ένα εικοσιτετράωρο. Αν μπορεί κανείς να παραγγείλει ρεύμα ακριβώς την στιγμή που οι ανεμογεννήτριες σταματούν επειδή κόπηκε ο αέρας, τότε ένα από τα κυριότερα εμπόδια στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταργείται.

Το δίκτυο των μίνι σταθμών θα αρχίσει να λειτουργεί την άνοιξη στο Αμβούργο και σταδιακά θα είναι διαθέσιμο σε ολόκληρη τη Γερμανία. Τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο; Αν μη τι άλλο, ότι εναλλακτικές λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα υπάρχουν και ότι όσοι αντιτίθενται στην κατασκευή μεγάλων ενεργειακών μονάδων δεν είναι οπισθοδρομικοί – είναι απλώς μπροστά από την εποχή τους.
 
(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/10/2009)