Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως Έλληνας Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕπ), επισκέφτηκε εχθές το απόγευμα για πρώτη φορά την έδρα της Τράπεζας στο Λουξεμβούργο. Ο Έλληνας Υπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Philippe Maystadt και τον Έλληνα Αντιπρόεδρο αυτής Πλούταρχο Σακελλάρη.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ως Έλληνας Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ( ΕΤΕπ), επισκέφτηκε εχθές το απόγευμα για πρώτη φορά την έδρα της Τράπεζας στο Λουξεμβούργο. Ο Έλληνας Υπουργός είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Τράπεζας  Philippe Maystadt και τον Έλληνα Αντιπρόεδρο αυτής  Πλούταρχο Σακελλάρη.

Διευκρινίζεται, πώς το Συμβούλιο Διοικητών, στο οποίο μετέχει  ο κ. Παπακωνσταντίνου, και στο οποίο κάθε χώρα μέλος ορίζει έναν Διοικητή, συνήθως τον Υπουργό Οικονομικών, ορίζει τις κατευθύνσεις της πιστωτικής πολιτικής της Τράπεζας, και εγκρίνει τους ετήσιους λογαριασμούς και τον ισολογισμό. Επίσης, αποφασίζει για τη συμμετοχή της Τράπεζας σε χρηματοδοτήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για τις αυξήσεις του κεφαλαίου της.Ακόμη, διορίζει τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ, της Διευθύνουσας Επιτροπής και της Ελεγκτικής Επιτροπής της  Τράπεζας.

Ειδικότερα

Ενεργειακός Τομέας

H ΕΤΕπ δραστηριοποιείται έντονα στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Υπενθυμίζεται, ότι οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ στον ενεργειακό τομέα ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ το 2008.

Οι νέες πρωτοβουλίες που χρηματοδοτήθηκαν αφορούσαν κυρίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση. Πρόκειται για τομείς δραστηριότητας στους οποίους η Τράπεζα μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία και τη χρηματοοικονομική ισχύ της, ώστε να ενθαρρύνει τους επενδυτές να κάνουν το επιπλέον βήμα.

Για την επίτευξη των φιλόδοξων  στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινόμενου της Κλιματικής Αλλαγής, η Τράπεζα αύξησε τη χρηματοδοτική της δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα, η οποία επικεντρώνεται σε πέντε τομείς προτεραιότητας: 1) Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 2) Ενεργειακή Απόδοση, 3) Έρευνα, Ανάπτυξη και Καινοτομία στον  ενεργειακό τομέα, 4)Ασφάλεια και διαφοροποίηση του εσωτερικού εφοδιασμού (συμπεριλαμβανομένων των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας), και 5) Ασφάλεια του εξωτερικού εφοδιασμού και οικονομική ανάπτυξη (το τελευταίο αφορά τις γείτονες χώρες και τις χώρες εταίρους της ΕΕ).

Το 2008, η ΕΤΕπ υπέγραψε δάνεια συνολικού ύψους άνω των 8,6 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός ΕΕ, η Τράπεζα χορήγησε περίπου 1,6 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα στην Τουρκία, τις Μεσογειακές χώρες εταίρους, τα κράτη Αφρικής Καραϊβικής και Ειρηνικού ( ΑΚΕ ), τη Νότια Αφρική, την Ινδία, την Ουκρανία και το Μαυροβούνιο.

Τα δάνεια στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων εγκαταστάσεων παραγωγής σχετικού εξοπλισμού, ανήλθαν συνολικά το 2008 σε 2,2 δισ. ευρώ.

Περιβάλλον

Το 2008, η Τράπεζα συνέβαλε στην προώθηση της περιβαλλοντικής αειφορίας χορηγώντας δάνεια συνολικού ύψους σχεδόν 18 δισ. ευρώ για σχετικές επενδύσεις ανά τον κόσμο. Στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορηγήθηκαν 15,7 δισ. ευρώ, για 127 περιβαλλοντικά σχέδια που αφορούσαν μεταξύ άλλων επενδύσεις για την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, την αειφόρο χρήση των πόρων, τη διαχείριση αποβλήτων, την ανάπτυξη αειφόρων κοινοτήτων, τη δημόσια υγεία και τις αστικές μεταφορές.

Για όλα τα δάνεια που χορηγεί, η Τράπεζα φροντίζει να βεβαιώνεται ότι τα χρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια συνάδουν με τις περιβαλλοντικές αρχές και προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες είναι εξίσου αυστηρές με αυτές που ισχύουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Για να δώσει έμφαση στο στοιχείο αυτό, η ΕΤΕπ συνεργάστηκε με την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, τη Σκανδιναβική Τράπεζα Ανάπτυξης (NIB) και την Nordic Environment Finance Corporation, οι οποιες ακολουθούν όλες την ίδια γραμμή, και το 2008 δημοσίευσαν από κοινού ένα ενιαίο έγγραφο αναφοράς σχετικά με την νομοθεσία, τις αρχές και τα πρότυπα της ΕΕ στον τομέα του περιβάλλοντος.