Aρχίζουν αύριο, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, οι τριήμερες εκδηλώσεις πού θα γίνουν στη Στοκχόλμη με τίτλο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης», με κυρίαρχο θέμα αυτό της Κλιματικής Αλλαγής, και με συμμετοχή περίπου 4.000 ατόμων από 1.500 οργανώσεις. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φόρουμ συζητήσεων και συναντήσεις εργασίας, ενώ ένα «αναπτυξιακό χωριό» δίνει την ευκαιρία σε συμμετέχουσες οργανώσεις να παρουσιάσουν τους στόχους και το έργο τους σε εκπροσώπους διαφόρων φορέων και στο κοινό.
Aρχίζουν αύριο, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, οι τριήμερες εκδηλώσεις πού θα γίνουν στη Στοκχόλμη με τίτλο «Ευρωπαϊκές Ημέρες Ανάπτυξης»,  με κυρίαρχο θέμα αυτό της Κλιματικής Αλλαγής, και με συμμετοχή περίπου  4.000 ατόμων από 1.500 οργανώσεις.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες, φόρουμ συζητήσεων και συναντήσεις εργασίας, ενώ ένα «αναπτυξιακό χωριό» δίνει την ευκαιρία σε συμμετέχουσες οργανώσεις να παρουσιάσουν τους στόχους και το έργο τους σε εκπροσώπους  διαφόρων φορέων και στο κοινό.

Η εκδήλωση στη Σουηδία, που προεδρεύει το τρέχον εξάμηνο στην Ευρωπαϊκή Ένωσης, θα προβάλει και τις προσπάθειες της ΕΕ για την τόνωση της ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης με αειφορία.

Με κυρίαρχο σύνθημα «πολίτες και ανάπτυξη», η φετινή εκδήλωση θα επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ύφεσης στις φτωχότερες χώρες.

Σημειώνεται, πώς παρά το γεγονός, ότι  ευθύνονται λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον, οι χώρες αυτές έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό τόσο από την οικονομική ύφεση όσο και από την κλιματική αλλαγή.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η απερήμωση και οι ολοένα συχνότερες και δριμύτερες φυσικές καταστροφές θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκατομμύρια άτομα στη φτώχεια και να ανατρέψουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο παρελθόν όσον αφορά τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας».

Επίσης, εξαιτίας της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, έχει περιοριστεί το ύψος της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες με αποτέλεσμα τη μείωση της επισιτιστικής ασφάλειας σε ήδη ευάλωτες περιοχές.

Τέλος, η επιδείνωση της κατάστασης στις  χώρες αυτές, προβλέπεται ότι θα αναγκάσει πολλούς από τους κατοίκους τους, ίσως πάρα πολλούς, να αναζητήσουν τρόπους επιβίωσης σε αναπτυγμένες χώρες

Γεγονός ιδιαίτερης σημασίας είναι και η δημοσίευση, στις 22 Οκτωβρίου, ημέρας έναρξης   από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρώτης ευρωπαϊκής έκθεσης για την ανάπτυξη , που θα αποτελέσει τη βάση συζητήσεων για τη στρατηγική της ΕΕ σε «ευάλωτες» χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.