Tη σύσταση ότι μέχρι το 2011 το αργότερο θα πρέπει οι χώρες-μέλη της Ε. Ε. να αρχίσουν να μειώνουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, τα οποία έχουν διογκωθεί εξαιτίας της κρίσης και των κρατικών μέτρων στήριξης των οικονομίων, θα περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή εβδομάδα.
Tη σύσταση ότι μέχρι το 2011 το αργότερο θα πρέπει οι χώρες-μέλη της Ε. Ε. να αρχίσουν να μειώνουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, τα οποία έχουν διογκωθεί εξαιτίας της κρίσης και των κρατικών μέτρων στήριξης των οικονομίων, θα περιλαμβάνουν τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών την προσεχή εβδομάδα. Μέσα στην επόμενη διετία οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτή τη δέσμευση, καθώς στις περισσότερες από αυτές το έλλειμμα έχει υπερβεί κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο του 3%, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Και η Γερμανία

Στην ομάδα αυτή βρίσκονται όχι μόνο «οι συνήθεις ύποπτοι», όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ε. E., και η Βρετανία. Αυτή τη φορά, όμως, οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ελλάδα, να δράσουν πριν από την καταληκτική προθεσμία και να ξεκινήσουν να ελαττώνουν τα ελλείμματά τους ακόμη νωρίτερα. Επί συνόλου 27 κρατών - μελών, τουλάχιστον οι είκοσι θα παραβούν το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ εφέτος και του χρόνου, όπως εκτιμά η Ε. Ε. Κατά μέσο όρο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ε. E. το τρέχον έτος και το προσεχές αναμένεται να είναι διπλάσιο του ορίου που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε προκαταρκτική ανακοίνωσή της η σουηδική προεδρία της Ε. E. επισημαίνει ότι: «Η θαρραλέα πολιτική ανταπόκριση των κυβερνήσεων στην οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση αρχίζει πλέον να αποδίδει καρπούς. Ωστόσο, για να ενισχυθεί και πάλι η εμπιστοσύνη και να υλοποιηθούν οι προσδοκίες, είναι αναγκαίο να προετοιμαστεί μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου από την παρούσα κατάσταση και τα προγράμματα οικονομικής στήριξης». Στόχος είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα να μειωθούν κατά περισσότερο από 0,5% του ΑΕΠ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προαναφερθείσα ανακοίνωση ουσιαστικά σηματοδοτεί και την πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέτουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προθεσμία για να αρχίσει η περιστολή των ελλειμμάτων. Υιοθετώντας αυτήν τη στάση, η πολιτική ηγεσία της Ε. E. αποδεικνύει τη σοβαρότητά της ως προς τη βούληση να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή, χαράσσοντας μια συντονισμένη στρατηγική εξόδου από τα πακέτα κρατικής στήριξης της οικονομίας, χωρίς να ακυρώσουν τη νεόκοπη ανάκαμψη το 2010, αναφέρει ο Στέφαν Ντίο, ανώτατος οικονομολόγος της UBS στο Λονδίνο. «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν, μήπως την επόμενη χρονιά υπάρξει σκλήρυνση της οικονομικής πολιτικής, αλλά πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο», σημειώνει ο ίδιος.

Προσωρινού χαρακτήρα

Οι δαπάνες εκ μέρους του Δημοσίου με τη συνεπαγόμενη αύξηση του ελλείμματος μπορούν να αποβούν επιτυχημένες στο να σταθεροποιήσουν την οικονομία, εφόσον οι κεφαλαιαγορές και οι πολίτες τους προσδίδουν προσωρινό χαρακτήρα, επισημαίνει η Κομισιόν. Κατά τις δικές της προβλέψεις, το χρέος στις χώρες της Ευρωζώνης θα φθάσει το 77,7% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και το 83,8% το επόμενο, ενώ το 2008 είχε διαμορφωθεί στο 69,3%. «Η νέα, μείζων πρόκληση για την Ε. Ε. είναι να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την κρίση, καθώς και το να ετοιμάσει ένα αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης του γηράσκοντος πληθυσμού της», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Κόκερμπερκ, ανώτατος αναλυτής ευρωπαϊκών οικονομιών στον οίκο Moody's.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 23/10/2009)