Τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που με τις φιλοπεριβαλλοντικές τους δράσεις θα κερδίσουν το βραβείο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας» το 2012 κα το 2013 αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που με τις φιλοπεριβαλλοντικές τους δράσεις θα κερδίσουν το βραβείο της  «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας» το 2012 κα το 2013 αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σκοπός του  βραβείου, που απονέμεται σε ετήσια βάση είναι να βοηθάει τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταστούν ελκυστικότεροι και υγιεινότεροι τόποι – κατάλληλοι για τη ζωή.

Όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 200.000 κατοίκους μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να τους απονεμηθεί ο τίτλος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 

Στον διαγωνισμό απονομής του βραβείου μπορούν να συμμετάσχουν τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, οι υποψήφιες για ένταξη χώρες (Τουρκία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας / FYROM και Κροατία) και  η Ισλανδία, η Νορβηγία και το Λιχτενστάιν. 

Οι υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν με βάση 11 περιβαλλοντικά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής, της παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, της φύσης και βιοποικιλότητας, των μεταφορών, του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων. Οι πόλεις μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους τίτλους των ετών 2012 και 2013 είναι η 1η Φεβρουαρίου 2010. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών. 

Σημειώνεται, πως η Σουηδική πρωτεύουσα θα είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα για το 2010, και θα την ακολουθήσει το Αμβούργο το 2011. Οι δύο αυτές  πόλεις επελέγησαν ως καλά παραδείγματα για την υπόλοιπη Ευρώπη, επειδή εφάρμοσαν μέτρα βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος για τους πολίτες τους, συμπεριλαμβανομένης της φιλόδοξης δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.