Η Σ. Αραβία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παύσει να χρησιμοποιεί τα συμβόλαια του WTI ως benchmark προκειμένου να αποτιμά την τιμή του πετρελαίου της. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα πλήγμα για το New York Mercantile Exchange (NYMEX), σύμφωνα με τους «Financial Times».
Η Σ. Αραβία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα παύσει να χρησιμοποιεί τα συμβόλαια του WTI ως benchmark προκειμένου να αποτιμά την τιμή του πετρελαίου της. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα πλήγμα για το New York Mercantile Exchange (NYMEX), σύμφωνα με τους «Financial Times». 

Η απόφαση του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο ενδέχεται να παροτρύνει και άλλους παραγωγούς να πράξουν το ίδιο, ενώ απειλεί την κυριαρχία του συμβολαίου WTI, το οποίο είναι το συμβόλαιο που συναλλάσσεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. 

Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι έκδηλη της επιδείνωσης των σχέσεων του Ριάντ και των διυλιστηρίων με τα οποία εμπορεύεται, αναφορικά με το WTI, μετά την αποσύνδεση της τιμής του από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου φέτος.

Η αύξηση των αποθεμάτων πετρελαίου στην Οκλαχόμα, όπου το WTI διοχετεύεται στο αμερικανικό σύστημα μεταφοράς, μείωσε την αξία του σε σχέση με άλλα διεθνή benchmarks και προκάλεσε τριγμούς στην αγορά. Τον Ιανουάριο, το WTI, το οποίο συνήθως έχει μια απόκλιση 1-2 δολαρίων σε σχέση με το Brent, βρέθηκε να έχει απόκλιση 12 δολαρίων, η οποία συνεχίστηκε σε ένα βαθμό μέχρι το καλοκαίρι.

Από τον ερχόμενο Ιανουάριο, η Σαουδική Αραβία θα βασίσει την τιμή του πετρελαίου για τους Αμερικανούς πελάτες της σε μια νέα βάση που αναπτύχθηκε από την Argus του Λονδίνου. Το Argus Sour Crude Index θα καταγράφει τις τιμές στη φυσική αγορά με βάση ένα 'καλάθι' ποικιλιών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, όπως το Mars, το Poseidon και το Southern Green Canyon.

Η Argus δήλωσε πως η αλλαγή στην πολιτική αντικατοπτρίζει την "αυξημένη σημασία της αγοράς αργού του αμερικανικού Κόλπου". Σημειώνουμε ότι η Σαουδική Αραβία βάσιζε τις τιμές της στο WTI από το 1994, ενώ οι πετρελαϊκές κάλυπταν την έκθεσή τους στο WTI χρησιμοποιώντας την αγορά μελλοντικών παραδόσεων στο NYMEX.