Μεταρρυθμιστές Όλων των Κομμάτων

Εξαιρετικό το άρθρο του καθηγητή κ. Γιώργου Παγουλάτου στο φύλλο της «Καθημερινής» της 18-10-09, που επικαιροποιεί τη διάκριση του Νικηφόρου Διαμαντούρου σε Ελληνες «μεταρρυθμιστές» και «παρωχημένους». Οντως, με τη χώρα σήμερα να έχει ζήσει πολλές δεκαετίες σε ειρήνη, ασφάλεια και δημοκρατία, με τις εθνικιστικές εξάρσεις να έχουν κοπάσει και τη σύγκρουση Κομμουνισμού - Εθνικοφροσύνης να έχει περάσει στο μουσείο της ιστορίας οι Ελληνες όντως διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες
Του Μάρκου Δραγούμη
Παρ, 30 Οκτωβρίου 2009 - 12:05
Εξαιρετικό το άρθρο του καθηγητή κ. Γιώργου Παγουλάτου στο φύλλο της «Καθημερινής» της 18-10-09, που επικαιροποιεί τη διάκριση του Νικηφόρου Διαμαντούρου σε Ελληνες «μεταρρυθμιστές» και «παρωχημένους». Οντως, με τη χώρα σήμερα να έχει ζήσει πολλές δεκαετίες σε ειρήνη, ασφάλεια και δημοκρατία, με τις εθνικιστικές εξάρσεις να έχουν κοπάσει και τη σύγκρουση Κομμουνισμού - Εθνικοφροσύνης να έχει περάσει στο μουσείο της ιστορίας οι Ελληνες όντως διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Οι μεν «μεταρρυθμιστές» είναι εξωστρεφείς, εξευρωπαϊσμένοι, υπέρ της αξιοκρατίας και της τήρησης του νόμου από όλους και για όλους, ενώ οι «παρωχημένοι» είναι εσωστρεφείς, καχύποπτοι έως εχθρικοί προς οτιδήποτε «ξένο», υπέρ της οικογενειοκρατίας, του αναξιοκρατικού πελατειακού συστήματος, της ελαστικής εφαρμογής των νόμων, του προστατευτισμού από παρεμβάσεις «ξένες προς τη νοοτροπία μας» υπέρ της διατηρήσεως των «κεκτημένων» (διάβαζε προνομίων) διαφόρων ομάδων και της ταυτίσεως όλων των ανωτέρω με τον “Ελληνισμό” που απειλείται από κάθε “ξενόφερτη” αλλαγή.

Το πρώτο δείγμα της διαμάχης μεταξύ των δύο τάσεων εκδηλώθηκε με την υπόθεση των stages . Οι «παρωχημένοι», που μάχονται για τη διατήρησή τους στο δημόσιο τομέα και θεωρούν σωστό ότι η Νέα Δημοκρατία διόρισε χιλιάδες δικούς της με αυτό το σύστημα αφού προκηρύχθηκαν οι εκλογές, είναι έξαλλοι διότι η νέα κυβέρνηση κατάργησε επιτέλους αυτό το αίσχος. Ευτυχώς οι «παρωχημένοι» είναι μειοψηφία ακόμη και μέσα στη Ν.Δ. Το συμπέρασμα είναι απλό. Από εδώ και μπρος τέρμα στις διακρίσεις συντηρητικός-προοδευτικός η δεξιός – αριστερός. Από εδώ και μπρος οι μεταρρυθμιστές όλων των κομμάτων πρέπει να συνεργασθούν για να χαλαρώσει (τουλάχιστον) η χειρολαβή των «παρωχημένων» στον αναπνευστικό σωλήνα της χώρας.

Κάτι ακόμα. Οι παρωχημένοι μην μπορώντας να δικαιολογήσουν την πολιτική τους θα επιτεθούν σε ορισμένους μεταρρυθμιστές προσωπικώς, θυμίζοντάς τους τα δικά τους αμαρτήματα σ’ αυτόν το τομέα από το παρελθόν. Το επιχείρημα αυτό είναι έωλο. Σημασία έχει να γίνει η αλλαγή αυτή καθ’ εαυτή, όχι το βιογραφικό εκείνων που την αποτολμούν ή τη στηρίζουν. Το σύνθημα είναι: «Μεταρρυθμιστές όλων των κομμάτων αλληλοϋποστηριχθείτε». Ισως έτσι γίνει πράξη κάποτε το όραμα του Καποδίστρια για την Ελλάδα.

(Εδημοσιεύθη ως επιστολή στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27/10/2009)