Ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος

Τριάντα εννέα έμειναν έως την ημέρα έναρξης των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, πού θα γίνει στην Κοπεγχάγη (7-18 Δεκεμβρίου)
Energia.gr
Παρ, 30 Οκτωβρίου 2009 - 13:19
Τριάντα εννέα ημέρες έμειναν έως την ημέρα έναρξης των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος, πού θα γίνει στην Κοπεγχάγη (7-18 Δεκεμβρίου) με σκοπό  την εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης για την περίοδο που θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο του Κιότο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν, ώστε να επιτύχει αυτή η προσπάθεια με τη συμβολή της Ένωσης αλλά και των άλλων  χωρών..

Η συμβολή της Ευρωβουλής

Σύμφωνα με ψήφισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος που θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στις 11-12 Νοεμβρίου, η διεθνής συμφωνία που ελπίζεται ότι θα επιτευχθεί θα πρέπει να διασφαλίζει ότι:

•    οι ανεπτυγμένες χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 25-40% μέχρι το 2020 (και κατά περίπου 80% μέχρι το 2050)
•    οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μειώσουν τις εκπομπές τους κατά επιπλέον 15-30% μέχρι το 2020
•    οι στόχοι θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια βάσει των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων
•    η διεθνής αεροπορία και η ναυτιλία θα περιλαμβάνονται σ' αυτή, με δεσμευτικούς στόχους.

Εξάλλου, οι Ευρωβουλευτές βρίσκονται τώρα στη φάση διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους τους στην Ουάσιγκτον. Μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών Περιβάλλοντος και Βιομηχανίας έχουν ήδη συνομιλίες με τους Αμερικανούς ομολόγους τους και με μη κυβερνητικές οργανώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό κείμενο της Ευρωβουλής, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επαινούν την ετοιμότητα της Ιαπωνίας να μειώσει τις εκπομπές της κατά 25% έως το 2020 ,και προτρέπουν τον Αμερικανό Πρόεδρο Barack Obama να τηρήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του για δεσμευτικούς στόχους. Περιμένουν επίσης από την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Συμμετοχή στη Διάσκεψη

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στείλει αντιπροσωπεία δεκαπέντε ευρωβουλευτών στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ενώ άλλα 55 μέλη θα μεταβούν επίσης με δικά τους έξοδα ή με αυτά των πολιτικών ομάδων.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές θα είναι παρόντες μόνο ως παρατηρητές, θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν την επιρροή τους στις διαπραγματεύσεις.