Μήνυμα Παπούλια με Πολλούς Αποδέκτες

Αν διαβάσει κανείς με προσοχή αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, θα σφιχθή η ψυχή του. Το μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου λέει πολλές αλήθειες με βαρύ νοηματικό χαρακτήρα. Ορίζει τί θα πει πατριωτισμός και προσθέτει ότι «ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα».
Του Β. Ι. Κοραχάη
Σαβ, 31 Οκτωβρίου 2009 - 14:16
Αν διαβάσει κανείς με προσοχή αυτά που είπε στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παπούλιας, θα σφιχθή η ψυχή του. Το μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου λέει πολλές αλήθειες με βαρύ νοηματικό χαρακτήρα. Ορίζει τί θα πει πατριωτισμός και προσθέτει ότι «ο πατριωτισμός έχει ουσία και ειλικρινές περιεχόμενο όταν εκφράζει ανιδιοτελή αγάπη για την πατρίδα». Αλλά διατυπώνει σοβαρότατο υπαινιγμό αν υπάρχει αυτή η αγάπη και άρα ο πατριωτισμός, αφού δεν σεβόμαστε την Φύση, την οποία θα παραδώσουμε στην επόμενη γενιά με λιγότερα δάση, με λιγότερα νερά, με χειρότερο κλίμα. Και κλείνει το μήνυμά του με τη δραματική διαπίστωση ότι χρειάζεται συστράτευση ψυχών για να σώσουμε τον ελληνικό λαό από την απαιδευσία. Γιατί «λαός απαίδευτος, είναι λαός τελειωμένος».

Ευτυχώς που έχουμε ένα σοβαρό άνθρωπο που έχει ενστερνισθεί τον ρόλο του Αρχηγού του Κράτους και που τα λέει μερικές φορές «ορθά-κοφτά». Άλλωστε αυτό απέμεινε από τις «προνομίες» που είχε, πριν τις αφαιρέσουν οι ανοηταίνοντες πολιτικοί. Κρατάει ο κ. Παπούλιας όσο μπορεί, παρ’ όλον ότι οι σοσιαλμανιακοί της πολιτικής αγωνίζονται σθεναρά να φθείρουν και τον τελευταίο θεσμό της Δημοκρατίας. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς μπαίνουν πλέον στις αίθουσες του Προεδρικού Μεγάρου με περιβολή εκδρομής, με σακκίδια στην πλάτη, με «τσόκαρα» και με άλλες σπαραξικάρδιες εμφανίσεις. Χωρίς σεβασμό σε κανέναν. Είναι να μην οργίζεται και να μη θυμώνει ο κ. Παπούλιας και να λέει ότι «λαός απαίδευτος είναι λαός τελειωμένος»; Φίλοι είναι με τον κ. πρωθυπουργό, ας του τα πει τώρα που είναι αρχή.

Αλλά το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι και πολύ διδακτικό για τους παραστρατήσαντες νέους της εποχής μας, όταν συμβουλεύει να αποδίδεται ο προσήκων σεβασμός στα άτομα με αναπηρία, στους γέροντες, στα παιδιά, όπως επίσης στα άτομα κάθε ευπαθούς ομάδος πολιτών. Διαπιστώνει, δηλαδή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνία «άνω-κάτω», όπως την έχουν καταντήσει οι ανίκανοι πολιτικοί, αλλά και ο λεγόμενος πνευματικός κόσμος της χώρας, που εξ ίσου είναι υπεύθυνος για την σήψη και την διαφθορά.

Φαίνεται ότι ο κ. Παπούλιας σε βρασμό ψυχής έγραψε το μήνυμά του. Διότι, αν το προσέξει κανείς, θα δει ότι πολλά υποκρύπτουν ορισμένες φράσεις του, όπως: «Πολιτισμός της καθημερινότητας είναι ο σεβασμός του Περιβάλλοντος, ο σεβασμός του άλλου, τελικώς ο σεβασμός του εαυτού μας». Αυτά πρέπει να περιφρουρήσει ο κ. Χρυσοχοΐδης, που θεωρείται άνθρωπος του μέτρου. Πολλά σημαίνει ο «τίτλος» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Και αυτά πρέπει να προβληματίσουν τον νέο υπουργό. Ο πολίτης έχει ανάγκη πολλαπλής συμπαράστασης για να ανασάνει, όπως κατήντησε από την άθλια πολιτική των κυβερνώντων -των προηγούμενων, αλλά και των νυν. Θα διερωτηθείτε γιατί και των τωρινών, αφού δεν πρόλαβαν ν’ ασκήσουν έργο; Ναι αλλά «εξ όνυχος τον λέοντα».

Πλάνη είναι ή εκδικητικό μίσος, όταν πετάνε στον δρόμο είκοσι χιλιάδες μικροϋπαλλήλους; Και μάλιστα παραμονές εορτών. Και ακόμη η δημόσια συγγνώμη του κ. Χρυσοχοΐδη προς έναν πολίτη, ο οποίος επιχείρησε να αφοπλίσει αστυνομικό βγάζοντάς του το κράνος, δικαιολογείται; Είναι πράξη φρονήσεως; Και ιδού, δεν πέρασαν 24 ώρες και οι τρομοκράτες απήντησαν στην «συγγνώμη» του υπουργού με μια βάναυση δολοφονική επίθεση εναντίον αστυνομικών οργάνων. Ανταπήντησε βέβαια ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι «Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και δεν διαπραγματεύεται», αλλά θα δούμε την συνέχεια. Πάντως αν συνέβαινε παρόμοιο επεισόδιο στις ΗΠΑ ο πολίτης που θα υπέπιπτε σε αυτό το αδίκημα θα καταδικαζόταν αμέσως σε τρία χρόνια φυλάκιση. Μάλλον έτσι αποθηριώνονται οι πολίτες και δυναμιτίζεται η κοινωνία.

Τα Μέσα Ενημερώσεως από την άλλη πλευρά κάνουν τα «αδύνατα-δυνατά» για να διαφθείρουν τις συνειδήσεις των Ελλήνων, ψευδολογούντα και διαστρέφοντα τα πάντα. Άρα, ο κ. Παπούλιας ορθότατα επισημαίνει ότι κυριολεκτικά χάσαμε τον «μπούσουλα». Και ότι υπονομεύεται η κοινωνική γαλήνη και η συνοχή όταν «καλπάζει η ανεργία» (άραγε ποιόν να μέμφεται;) και όταν ουσιαστικά καταργείται το κράτος δικαίου. Έτσι κλονίζεται ανεπανόρθωτα και ο πατριωτισμός των Ελλήνων.

Ο κ. Βασίλης Κοραχάης διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ επί σειρά ετών, Βουλευτής Επικρατείας και Βουλευτής Α’ Αθηνών.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 29/10/2009)