Επικίνδυνη Έξαρσις της Τρομοκρατίας

Οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και η έξαρση της τρομοκρατίας ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Η άνευ προηγουμένου στοχοποίηση των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας εγείρει πολλά ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα των τρομοκρατών.
Του Θανάση Κουκάκη
Δευ, 2 Νοεμβρίου 2009 - 10:44
Οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και η έξαρση της τρομοκρατίας ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών. Η άνευ προηγουμένου στοχοποίηση των ανδρών των σωμάτων ασφαλείας εγείρει πολλά ερωτήματα για τα πραγματικά κίνητρα των τρομοκρατών.

Η προχθεσινή τυφλή τρομοκρατική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής ήλθε να προστεθεί σε μια σειρά κλιμακούμενων κτυπημάτων κατά αστυνομικών, μετά τον περυσινό Δεκέμβριο: Την επίθεση στο υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές Ιανουαρίου με ένα νεκρό αστυνομικό, την δολοφονική επίθεση επίσης με ένα νεκρό αστυφύλακα στην Κυψέλη τον Απρίλιο, την επίθεση με βόμβες μολότωφ στο αστυνομικό τμήμα Μελισσίων και την εν ψυχρώ δολοφονία του αστυνομικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τον Ιούνιο στα Άνω Πατήσια.

Το τελευταίο δωδεκάμηνο η βία στην χώρα μας έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Τα γεγονότα του περυσινού Δεκεμβρίου δικαιολογήθηκαν αρχικώς ως αντίδραση στην υποτιθέμενη αστυνομική αυθαιρεσία. Αλλά πυροδότησαν ένα κύμα βίας που όμοιό του δεν είχε συναντήσει ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες. Και η βία αυτή συντηρείται μέχρι και σήμερα, με στόχο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι νεκροί αστυνομικοί, οικογενειάρχες και βιοπαλαιστές είναι τα θύματα του αδικαιολόγητου κύκλου βίας που άνοιξε μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ήδη από το καλοκαίρι, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε την παραπομπή ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου των δυο ειδικών φρουρών, που κατηγορούνται για τον θάνατο του 16χρονου μαθητή. Και η απόφαση αυτή ήταν σαφείς: Ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε τον μαθητή παραπέμφθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ ο συνάδελφός του για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Κανονικά η απόφαση αυτή θα έπρεπε να εκτονώσει πλήρως την κατάσταση. Αλλά αυτό δεν έγινε.

Οι διαδοχικές δολοφονικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει αγανάκτηση και ανησυχία στους πολίτες, ενώ έχουν δημιουργήσει μια γενικευμένη ανασφάλεια. Στην εκτόνωση του συγκεκριμένου κλίματος έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες της η νέα Κυβέρνηση και ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε καταφέρει στο παρελθόν σοβαρό πλήγμα κατά της τρομοκρατίας με την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε μέτρα για την ενίσχυση της φύλαξης της Πρωτευούσης και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας. Οι πεζές περιπολίες στα λεγόμενα «άβατα» των ταραξιών, η επικήρυξη προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές υποθέσεις, αλλά και ο συντονισμός για την αποφυγή επιδρομών και καταστροφών στο κέντρο των Αθηνών είναι κινήσεις που περνούν σαφέστατο μήνυμα στην κοινωνία, αλλά και στους εγκληματίες. Οι τελευταίοι αντέδρασαν με το τρομοκρατικό κτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής.

Σε καμμία περίπτωση η επίθεση αυτή δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για χαλάρωση της αστυνόμευσης και την ματαίωση εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων. Οι προσπάθειες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας πρέπει να ενταθούν και να υποστηριχθούν από την κοινωνία. Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει τις ζωές, τις περιουσίες και την ασφάλεια των πολιτών με κάθε τρόπο. Όσοι επιρρίπτουν στην αυστηρή αστυνόμευση τις ευθύνες για την έξαρση της τρομοκρατίας, προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο και ερμηνεύουν λανθασμένα τις εξελίξεις. Οι πολίτες στέκονται δίπλα στην αστυνομία και απέναντι στους εγκληματίες.

Στην συγκυρία αυτή απαιτείται νηφαλιότητα και μετριοπάθεια από όλες τις πλευρές. Η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης ήταν η ορθότερη. Ο υπουργός δήλωσε πως η δολοφονική βία είναι απεχθής, φρικαλέα και ο χειρότερος εχθρός της κοινωνίας. Κάλεσε δε όλους τους πολίτες σε συσπείρωση γύρω από την Δημοκρατία, περνώντας το μήνυμα πως η συμβολή τους και η συνεργασία τους είναι απαραίτητη. Ουσιαστικά ζήτησε την στράτευση όλων, εναντίον όσων απειλούν την κοινωνική ειρήνη.

Το μήνυμα του κ. Χρυσοχοΐδη ότι η «Ελλάδα δεν πρόκειται να μετατραπεί σε επικράτεια του φόβου και πως οι θρασύδειλοι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη Δικαιοσύνη», αποτελεί τοποθέτηση καίρια για την στάση τόσο της Πολιτείας, όσο και των πολιτών. Τονίσθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως προσπάθειες αποσταθεροποιήσεως θα πέσουν στο κενό και ότι οι παρανομούντες θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επέδειξε χθες το σθένος που δεν είχαν επιδείξει οι προκάτοχοι του στα γεγονότα του περυσινού Δεκεμβρίου. Δίνοντας σαφές στίγμα για την πρόθεση του να πολεμήσει την τρομοκρατία και την εγκληματικότητα με κάθε τρόπο ο κ. Χρυσοχοΐδης δημιουργεί τις βάσεις για να καταστήσει την κοινωνία σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή και να εμφυσήσει το χαμένο αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες. Και η εμπέδωση αυτού του κλίματος θα έχει πολλαπλά οφέλη.

Σε κάθε περίπτωση η τρομοκρατία δεν εξαλείφθηκε ποτέ στην Ελλάδα. Όπως και τα αίτια που την προκαλούν. Ως κοινωνία πρέπει να ενσκήψουμε σε αυτά και να συμμετάσχουμε στην προσπάθεια επιλύσεώς τους. Διαφορετικά η εγκληματικότητα θα μεγαλώσει και τα προβλήματα θα οξυνθούν.

(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 29/10/2009)