Η νέα κοινοτική συνεισφορά στο Πρόγραµµα Kozloduy, προβλέπεται σε σχέδιο κανονισμού που προωθείται προς έκδοση, και χορηγείται προκειμένου να παρασχεθεί χρηματοδοτική στήριξη στα µέτρα που συνδέονται µε τον παροπλισµό του πυρηνικού σταθµού Kozloduy, και µέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθµιση.

Η νέα κοινοτική συνεισφορά στο Πρόγραµµα Kozloduy, προβλέπεται σε σχέδιο κανονισμού που προωθείται προς έκδοση, και χορηγείται προκειμένου να παρασχεθεί χρηματοδοτική στήριξη στα µέτρα που συνδέονται µε τον παροπλισµό του πυρηνικού σταθµού Kozloduy, µέτρα για την περιβαλλοντική αναβάθµιση σύµφωνα µε το κοινοτικό κεκτημένο, τον εκσυγχρονισµό της συµβατικής παραγωγικής ικανότητας προς αντικατάσταση της παραγωγικής ικανότητας των τεσσάρων αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθµού Kozloduy.

Στην ίδια απόφαση συμπεριλαμβάνται και μία σειρά ακόμη μέτρων τα οποία απορρέουν από την απόφαση για το κλείσιµο και τον παροπλισµό του σταθµού και τα οποία συµβάλλουν: στην απαιτούμενη αναδιάρθρωση, περιβαλλοντική αναβάθµιση και στον εκσυγχρονισµό των τοµέων της παραγωγής, µεταφοράς και διανοµής ενέργειας στη Βουλγαρία, στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασµού και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπό έκδοση κανονισμό ποσό των 300 εκατομμ. ευρώ, είναι το ποσό που απαιτείται για την υλοποίηση του Προγράµµατος Kozloduy κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως τις 31 Δεκεµβρίου 2013.

Η νέα κοινοτική στήριξη θα διατεθεί στις ακόλουθες επιμέρους δράσεις:
  1. Διαχείριση έργου, µηχανολογική και τεχνική βοήθεια για την υποστήριξη της υλοποίησης του προγράµµατος παροπλισµού.
  2. Η παροχή µισθών 715 εμπειρογνωμόνων στον πυρηνικό σταθµό Kozloduy (εκμετάλλευση, συντήρηση, τεχνική υποστήριξη, διαχείριση έργου) στο Kozloduy, οι οποίοι εργάζονται για τον παροπλισµό των µονάδων 1-4. Όπως επισημαίνεται, η ενεργή συµµετοχή του προσωπικού του σταθµού µειώνει την ανάγκη για εξωτερικούς οργανισµούς και συµβάλλει σηµαντικά στη µείωση του κόστους παροπλισµού.
  3. Συνεισφορά στην κατασκευή της Εθνικής Εγκατάστασης Διάθεσης Ραδιενεργών Αποβλήτων, η οποία είναι πολύ σηµαντική για την υλοποίηση του προγράψαντος παροπλισµού.
  4. Υποδοµή χώρου και επεξεργασία αποβλήτων που αποτελούν αντικείμενο αποξήλωσης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης πίστωσης για έργα τα οποία βρίσκονται ήδη στη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Οι δεσμεύσεις

Υπενθυμίζεται, πώς το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Βουλγαρία δεσμεύτηκε να κλείσει τις µονάδες 1 και 2 του πυρηνικού σταθµού Kοζλοντούι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 και τις µονάδες 3 και 4 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2006 το αργότερο Η πράξη προσχώρησης του 2005 προβλέπει, µεταξύ άλλων, κοινοτική στήριξη στο πλαίσιο του προγράµµατος Kοζλοντούι ύψους 210 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007 – 2009. Η στήριξη εξασφάλισε την αδιάκοπη συνέχιση της προενταξιακής στήριξης του προγράµµατος PHARE στο πλαίσιο της οποίας 340 εκατ. ευρώ προορίζονταν για τη Βουλγαρία έως το 2006. Η στήριξη της περιόδου 2007 – 2009 συνιστά την συνεισφορά της ΕΕ στο Διεθνές Ταµείο Στήριξης του Παροπλισµού του Kοζλοντούι (KIDSF), το οποίο διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και στο οποίο η Κοινότητα καταβάλλει τη μεγαλύτερη συνεισφορά.

Η συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης θεωρείται από τους αρμόδιους της ΕΕ, ότι είναι πολύ σηµαντική για τη διατήρηση της ασφάλειας στο επίπεδο των απαιτούμενων προτύπων. Προς την κατεύθυνση αυτή, επισημαίνουν, και λαµβάνοντας υπόψη την ικανότητα απορρόφησης που αξιολογήθηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης που δόθηκε κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου, µία συνολική κοινοτική συνεισφορά 300 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ θα δώσει στη Βουλγαρία τη δυνατότητα να σηµειώσει πρόοδο στον παροπλισµό και να µειώσει τις επιπτώσεις του πρόωρου κλεισίματος.