Ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco, τον οποίο προωθεί η Ε.Ε. θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Βουλγαρίας και το επόμενος έτος θα είναι κρίσιμο, δήλωσε στην Σόφια πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Joschka Fischer. Ο κ. Fischer, ο οποίος πλέον είναι σύμβουλος της γερμανικής RWE και της αυστριακής OMV στην κοινοπραξία του Nabucco, έφτασε στην Σόφια για συνομιλίες με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους
Ο αγωγός φυσικού αερίου Nabucco, τον οποίο προωθεί η Ε.Ε. θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Βουλγαρίας και το επόμενος έτος θα είναι κρίσιμο, δήλωσε στην Σόφια πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Joschka Fischer.

Ο κ. Fischer, ο οποίος πλέον είναι σύμβουλος της γερμανικής RWE και της αυστριακής OMV στην κοινοπραξία του Nabucco, έφτασε στην Σόφια για συνομιλίες με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους. Τόνισε ότι στόχος του είναι να εξασφαλίσει υποστήριξη για τον αγωγό, καθώς η Ε.Ε. θα χρειαστεί όλο και περισσότερο φυσικό αέριο, αλλά υποβάθμισε τονανταγωνισμό ανάμεσα στονNabuccoκαι των ρωσικών συμφερόντων αγωγό SouthStream, εκ των οποίων κανείς δεν έχει εισέλθει ακόμη στην φάση της κατασκευής.

Ερωτηθείς σχετικά με τους πιθανούς προμηθευτές φυσικού αερίου, ο κ. Fischer ξεχώρισε το Βόρειο Ιράκ, όπως επίσης και το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν.

«Το πρόγραμμα θα πρέπει να εφαρμοστεί βήμα-βήμα ώστε να μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι οι χώρες αυτές θα συμφωνήσουν να παράσχουν φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Σε συνέχεια της συνάντησής του με τον κ. Fischer, ο βούλγαρος Υπουργός Ενέργειας και Οικονομίας κ. Traycho Traykov δήλωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα του Nabucco.
Σύμφωνα με τον κ. Traykov, το βουλγαρικό κράτος πρέπει να διασφαλίσει 300 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Νωρίτερα σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών της χώρας κ. RumianaJeleva ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποδίδει μεγάλη σημασία στον Nabucco, αλλά και ότι θα δώσει σε αυτόν μεγαλύτερη προτεραιότητα από ό, τι στον SouthStream.

Η Βουλγαρία, μέσω της οποίας ο Nabuccoθα εισέλθει στην Ε.Ε., κατέχει μερίδιο 16.5 % στο ύψους 8 δις ευρώ πρόγραμμα.

Ο αγωγός πρόκειται να περάσει από το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία, την Τουρκία και την Βουλγαρία, ενώ στην κοινοπραξία κατασκευής συμμετέχουν μία σειρά εταιρειών από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Βουλγαρία), καθώς κι από την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αποτελεί προσπάθεια της Ε.Ε. για διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και μείωση της εξάρτησης από την Μόσχα.